Meteorologia

Arriba la quarta onada de calor: on afectarà i quant durarà

Diverses províncies d’autonomies com Andalusia i Extremadura ja es troben en alerta per la calor en aquesta segona quinzena d’agost

Arriba la quarta onada de calor: on afectarà i quant durarà

JORDI COTRINA

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Tal com va avançar l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) les temperatures a Espanya han tornat a pujar. Després de diversos dies de treva en què les tempestes han sigut protagonistes en diferents punts del país, la ja catalogada com a quarta onada de calor provocarà que els termòmetres arribin als 41 graus de màxima.

Malgrat que aquesta nova etapa d’altes temperatures serà més lleu que la viscuda al juliol, diverses províncies ja estan en alerta per la calor en aquesta segona quinzena d’agost.

Regions més caloroses

Seguint la tònica habitual de les últimes onades de calor, Andalusia serà una de les comunitats autònomes més afectades. De moment, províncies com Còrdova i Jaén ja estan en alerta per altes temperatures. Durant aquest dimarts, els termòmetres arribaran a marcar els 39 graus centígrads a les dues províncies. A l’oest, a Extremadura, a diverses localitats, com Mèrida i Plasència, arribaran als 40 graus durant aquest dimarts.

A la Comunitat de Madrid, es registraran valors màxims de 37 graus centígrads, tant aquest dimarts com dimecres. Al nord, a la ciutat gallega d’Ourense, els termòmetres arribaran a marcar la mateixa temperatura que a la capital.

Per la seva banda, Castella-la Manxa i Castella i Lleó, províncies com Conca i Toledo i Àvila i Salamanca també es troben en perill per les altes temperatures, amb valors màxims de 38 i 37 graus, respectivament. Amb tot, es pot destacar que també s’han notificat alertes per pluges en alguns punts de la comunitat castellanolleonesa de cara a dimecres.

Calor i pluja a les illes

Si ens traslladem a les illes, les Balears i les Canàries també patiran els efectes de la xafogor durant aquests dies. A Mallorca, tot i que el risc previst es deu a l’onatge pels forts vents, aquest dimarts se superaran els 30 graus a Pollença i Manacor. No obstant, igual que a Menorca, la pluja tornarà a ser protagonista aquest dimarts. Així mateix, a l’arxipèlag atlàntic, els termòmetres de Lanzarote, Tenerife i Las Palmas se situaran per sobre els 34 graus centígrads durant gran part del dia.

Fins dilluns, com a mínim

Notícies relacionades

Tal com indica la predicció general de la Aemet, les altes temperatures es mantindran, en general, per sobre dels 30 graus. Les dades mostren les previsions fins al dilluns 29 d’agost, durant el qual s’esperen temperatures de fins a 37 graus centígrads, en què destaquen casos com Granada, Còrdova, Toledo i Badajoz.

Abans, durant divendres i el cap de setmana, el temps combinarà la calor de les autonomies del sud i est del país amb les precipitacions previstes en comunitats com Catalunya i Aragó.