Tarda d’inestabilitat

Catalunya viu una tarda problemàtica de pluges intenses i temps violent

Les precipitacions s’han estès per tot el territori i coincideixen amb l’operació sortida del cap de setmana

Catalunya viu una tarda problemàtica de pluges intenses i temps violent

Oscar Bayona

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Catalunya afronta una nova tarda de pluges, però amb la novetat que en aquesta ocasió s’estendran per tot el territori.

El Servei Meteorològic de Catalunya (SMT) va emetre al migdia un avís de risc d’intensitat de pluja i un altre per temps violent que afectava totes les comarques, però amb una màxima afectació que s’ha concentrat durant la primera meitat de la tarda a les de la Catalunya Central i el sector oriental del Pirineu i Prepirineu.

Ja cap al final del dia, el SMT ha actualitzat aquesta informació afegint en risc alt les comarques del nord de la província de Tarragona i en molt alt la de les Garrigues, a la província de Lleida.

L’avís informava de la possibilitat de precipitacions que superessin els 20 l/m2 en 30 minuts acompanyades de tempestes i, localment, de temps violent (ratxes de vent de més de 90 km/h i calamarsa).

Durant la tarda s’ha anat confirmant aquest pronòstic amb una ratxa màxima de vent de 112 km/h registrada a Sant Pau de Segúries (Ripollès) i tempestes amb aparell elèctric i, fins i tot, pedra, que s’han deixat notar en el terç nord de Catalunya. A l’estació que el SMT té a Sant Romà d’Abella s’han acumulat 45,2 mm en només 30 minuts.

Les pluges i el fort vent han arribat també al litoral, davant la sorpresa de molts banyistes que han marxat de la platja pel canvi sobtat del temps, i des de mitja tarda s’han desplaçat cap a la província de Tarragona.

Aquestes precipitacions de tarda han implicat una baixada brusca de les temperatures a les localitats que s’han vist afectades. Un descens que ha arribat a ser de més d’11 graus en algunes de les estacions meteorològiques de Barcelona: a l’Observatori Fabra s’ha passat dels 33,2 ºC als 21,1 ºC en poc més d’una hora.

Per la seva banda, el Meteocat ha informat d’una caiguda del termòmetre encara més estrepitosa a la localitat de Sant Romà d’Abella (Pallars Jussà). Aquí la temperatura s’ha desplomat més de 20 ºC, dels 34 ºC abans de començar la tempesta als 13 ºC de després.

Més de 200 trucades al 112

El telèfon d’emergències 112 ha rebut aquest divendres 202 trucades per les pluges i el vent a Catalunya. La comarca amb més avisos ha sigut el Maresme, amb 56, seguida del Barcelonès (41) i el Vallès Occidental (39).

Des de les 15.00, els Bombers han rebut 115 avisos per incidències causades, cap de greu, la majoria per inundacions i caigudes de branques i arbres. La majoria han sigut a la regió metropolitana i la Catalunya Central.

Per la seva banda, Rodalies s’ha vist obligat a interrompre durant uns minuts la circulació de trens de l’R-4 i l’R-8 a causa de les tempestes que hi ha hagut, segons ha explicat la companyia a Twitter.

Precaució al volant

Aquest episodi de pluges coincideix amb l’operació sortida del cap de setmana, un factor que pot complicar la circulació de vehicles a la xarxa de carreteres catalanes. Per aquest motiu, des de Protecció Civil es demana extremar la prudència, sobretot en la mobilitat i en les activitats a l’exterior.

Notícies relacionades

La subdirectora general de Coordinació i Gestió d’Emergències, Imma Solé, ha demanat màxima precaució en els desplaçaments: «Si no podem desplaçar-nos amb seguretat, ens hem d’aturar i esperar que passi la pluja». També ha reclamat «mirar la informació meteorològica i del trànsit abans de desplaçar-se per fer-ho amb seguretat».

Imma Solé ha comentat que en les pròximes hores encara pot ploure fort al litoral i el prelitoral, i també en algunes comarques de Tarragona i Lleida.