Previsió meteorològica

¿Quan s’acaba l’onada de calor intensa?

La previsió a curt termini vaticina que ben aviat hi haurà un canvi de temps amb un descens de les temperatures que alleujarà l’ambient

¿Quan s’acaba l’onada de calor intensa?

Ferran Nadeu

1
Es llegeix en minuts
David Jiménez

Després d’haver normalitzat el fet d’encadenar gairebé indefinidament jornades de temperatures màximes per sobre de l’habitual i mínimes disparades que comporten nits totalment desagradables, la gran pregunta que es fa la majoria dels espanyols és quan aquest episodi canicular ens donarà un respir per començar a consolidar-se un canvi de tendència que permeti liquidar un estiu de calor extrema.

Doncs bé, segons els diferents models meteorològics, la canícula té els dies comptats i ja podem indicar la data en què els termòmetres començaran a viure un gradual descens del mercuri.

En un estiu que va pel camí de convertir-se en el més calorós des que es recullen dades, aquesta nova prolongació de l’episodi canicular pot ser definitiu per convertir el 2022 com l’any amb l’estiu de més altes temperatures, batent el del 2003, tal com indica el físic i comunicador científic José Miguel Viñas.

Canvi de tendència per a la setmana que ve

La calor, almenys a curt termini, ja s’acaba. I és que aquest episodi canicular ha arribat al seu pic màxim als termòmetres aquest cap de setmana.

Així, ens queda una setmana, com a mínim, de calor per sobre de la mitjana habitual per a aquestes dates. No serà una calor tan extrema ni tan estesa com la de la primera onada, tot i que sí bastant semblant a la segona i als diferents episodis caniculars d’aquests últims dies.

Segons el model GFS, des d’aquest dilluns els termòmetres no és que hagin de donar un respir en el sentit d’obviar la xafogor canicular, perquè continuarà fent calor, però sí que la temperatura s’adequarà a la mitjana d’un estiu ‘normal’, és a dir, en consonància a les temperatures mitjanes dels últims 20 anys, potser un parell de graus per sobre.

Notícies relacionades

De cara a dimecres ja es preveu un descens més acusat en què fins i tot els termòmetres quedin per sota de l’habitual per a aquestes dates durant un parell de dies per després adequar-se a una calor més moderada que la de les setmanes prèvies.

D’altra banda, segons el model estès d’ECMWF, la calor moderada es mantindria estable durant uns dies i per a final de mes pot ser que es noti un altre descens de les temperatures.