Temperatures extremes

Catalunya entreveu l’adeu a l’onada de calor en l’últim cap de setmana de primavera

  • Catalunya s’endinsa en una setmana de calor sufocant

  • Onada de calor a Espanya: Recomanacions per a les altes temperatures

  • De la calitja al meteotsunami: aquests són els fenòmens que ens han assolat els últims mesos

Catalunya entreveu l’adeu a l’onada de calor en l’últim cap de setmana de primavera

Jordi Cotrina

1
Es llegeix en minuts
EFE

Catalunya viu l’últim cap de setmana de primavera d’aquest any amb el pronòstic d’un canvi al llarg d’avui dissabte, cosa que fa entreveure el final en els pròxims dies de la històrica onada de calor viscuda des de mitjans d’aquesta setmana. El servei Meteocat manté l’avís meteorològic per altes temperatures, però destaca que per avui «s’esperen canvis en la temperatura».

Dissabte, la màxima baixarà al litoral i prelitoral mentre que es mantindrà alta al nord de les comarques de Ponent i la resta del quadrant nord-est, amb un ambient extremadament calorós i registres al voltant dels 40 graus, sobretot als territoris afectats en aquesta jornada pels incendis forestals.

Meteocat ha reduït l’avís per onada de calor a tretze comarques, en què el perill és alt a l’Alta Ribagorça, el Pallars Sobirà, el Pallars Jussà, l’Alt Urgell, la Noguera, el Solsonès, el Segrià, el Pla d’Urgell, la Segarra, l’Urgell, i les Garrigues, i moderat a les de la Vall d’Aran i la Cerdanya.

La temperatura màxima serà lleugerament més baixa, sobretot en el quadrant nord-est, litoral i prelitoral, on el descens serà moderat.

A les comarques de Ponent, l’ambient serà extremadament calorós, amb temperatures màximes d’entre 37 i 41 graus.

Les nits, tanmateix, encara continuaran sent càlides i tropicals al litoral i prelitoral, amb mínimes per sobre dels vint graus en molts punts.

Aire més fred

Meteocat pronostica que l’aire més fred que comença a arribar des de l’oest farà baixar més ostensiblement les temperatures demà diumenge, una tendència descendent que seguirà almenys fins dimecres.

Aquesta matinada, a dos quarts de set del matí, Catalunya encara s’ha despertat amb calor, amb 26,7 graus al delta de l’Ebre; 26,5 a Portbou; 27,1 a Barcelona; 22,6 a Tarragona; 18,9 a Lleida; i 17 a Girona.

Notícies relacionades

La previsió per avui assenyala que Barcelona anotarà entre 29 i 26 graus; Girona, entre 34 i 17; Tarragona, entre 31 i 21; i Lleida, entre 40 i 18.

El cel es mantindrà serè o poc ennuvolat tot i que a partir del migdia creixeran alguns núvols d’evolució al Pirineu i el Prepirineu, i fins a la nit poden aparèixer intervals de núvols baixos en punts del litoral. El vent bufarà baix o moderat amb cops forts de component sud i est.