Episodi canicular

¿Fins quan durarà l’onada de calor?

  • Catalunya s’endinsa en una setmana de calor sufocant

  • Onada de calor a Espanya: Recomanacions per a les altes temperatures

  • De la calitja al meteotsunami: aquests són els fenòmens que ens han assolat els últims mesos

A1-121516221.jpg

A1-121516221.jpg / JORDI COTRINA (EPC)

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Amb un primer pic de calor en ple mes de maig i endinsant-nos ara en una onada de calor encara més prolongada, aquest 2022 va camí de convertir-se en un dels anys més calorosos tant a Catalunya com a Espanya des que es tenen registres.

A Catalunya estem patint aquesta onada de calor, i de forma molt destacada, que oficialment ha començat aquest dilluns, especialment pels inusuals registres que es preveuen per a aquestes dates, i l’afectació dels quals en terres catalanes està sent màxima, especialment a les zones d’interior tot i que bé és cert que no queda sa i estalvi cap racó del territori.

Tant és així, que fa dies que el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) notifica avisos de risc molt alt per onada de calor en la majoria de comarques de l’interior de la província de Lleida i Tarragona, a la Catalunya Central i a la corona metropolitana, i manté en risc alt o moderat gran part del litoral català i el Pirineu.

Aquesta episodi canicular extrem està sent especialment sever, tant per les altes cotes assolides als termòmetres com per l’amenaça d’incendi que està suposant en tot l’entorn boscós català, que representa un 65% del territori i que, desgraciadament, està convertint aquest mes de juny en un dels més complicats a l’hora d’extingir la multitud de focus de foc i incendis de gran extensió que assolen Catalunya.

Per aquesta raó, Protecció Civil manté actiu el Pla Alfa en la majoria del territori a nivell 2 –risc alt–, i amb fins a 17 municipis –els més pròxims als focus d’Artesa de Segre i el de Castellar de la Ribera– en nivell 3 –risc molt alt–.

¿Fins quan durarà l’onada de calor?

La pregunta que es fa tothom aquests dies donada la sorprenent prolongació d’aquest episodi canicular que oficialment va començar dilluns tot i que ja venia precedit d’una tendència notable d’augment de les temperatures en les jornades precedents.

Notícies relacionades

Aquests pròxims dies continuarà fent calor, molta calor, tant de dia com de nit. Però sí que és cert que, segons els models meteorològics, a partir de final de setmana es contempla un canvi de tendència, amb un descens gradual de les temperatures que podria arribar a tocar terra per a la nit de Sant Joan.

Tot i així, la temperatura es mantindria lleugerament per sobre de la mitjana dels últims 30 anys.