Episodi canicular

Catalunya, en la fase més extrema de l’onada de calor

  • Avís per onada de calor a Espanya: Recomanacions per a les altes temperatures

  • Catalunya registra el maig més càlid des que hi ha registres

  • De la calitja al meteotsunami: aquests són els fenòmens que ens han assolat els últims mesos

Catalunya, en la fase més extrema de l’onada de calor
4
Es llegeix en minuts
David Jiménez

El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) continua actualitzant l’avís d’alerta per onada de calor que afecta totes les comarques de Catalunya, i que arriba fins i tot al nivell màxim de risc per temperatures extremes.

Aquesta alerta per risc de calor extrema ha començat dilluns a les 12.00 i s’allargarà, com a mínim, fins dissabte a les 18.00. Segons els últims models probabilístics és possible que l’onada de calor comenci a remetre a finals de setmana.

Primers 40 ºC de la temporada

En una lenta i sufocant agonia, la canícula s’ha anat projectant fins al punt d’arribar a cotes totalment inusuals per a les dates en les quals ens situem, mitjans de juny.

Aquest dimecres fins a 30 municipis catalans dels quals té registre el SMC va trencar la barrera dels 40 ºC, i va arribar a superar els 43 ºC a Riba-roja d’Ebre. A Lleida i Alcarràs es van fregar els 42 ºC i a Tremp els 41 ºC, en el que ha sigut la tònica de tot el ponent català i, fins i tot, algunes localitats de la Catalunya Central, com ha sigut el cas d’Artés en què el termòmetre va escalar fins als 40,5 ºC.

Per desgràcia, tres localitats que s’estan veient afectades per incendis tenen un pronòstic meteorològic en què la temperatura juga a la seva contra: Artesa de Segre i Corbera d’Ebre van superar àmpliament els 40 ºC i Castellar de la Ribera els va fregar. Unes temperatures altíssimes per a aquesta època, amb una humitat bastant baixa i, a més, amb vent variable que dificulten les tasques d’extinció per part dels equips d’emergència. I per avui la situació a nivell meteorològic no pinta millor.

Barcelona ciutat

Quant a l’àrea metropolitana, a la ciutat de Barcelona la màxima del dia es va situar per sobre dels 30 ºC a totes les estacions de la ciutat, i va arribar a assolir els 32,5 ºC a l’Observatori Fabra.

No va ser de les ciutats que més ha patit la canícula, però sí que la sensació de xafogor ha sigut notable. En altres ciutats de l’àrea metropolitana com Sant Cugat del Vallès o Sabadell, la temperatura es va disparar fins a arribar als 37,2 i 36,8 ºC, respectivament.

I és que la calor s’està notant d’un extrem a un altre de Catalunya. Municipis tan allunyats com Ulldecona –tocant el País Valencià– i Portbou –l’últim de la costa abans d’entrar a França– es movien per sobre dels 35 ºC.

Fins i tot en ple Pirineu la llengua de calor procedent de l’Àfrica es va deixar notar de sobre manera amb uns 32,5 ºC a Vielha que és molt difícil de presenciar en els mesos més càlids de l’any. 

Dijous, temperatures extremes fins a l’àrea metropolitana.

Els pròxims tres dies

Els pròxims tres dies es presenten com els de calor més apressant amb unes temperatures que aniran en progressió a mesura que se succeeixin les jornades.

Aquest dijous es manté en risc molt alt –a nivell màxim: nivell 6 d’una escala de 6– totes les comarques de la província de Lleida a excepció de la Vall d’Aran –exempta de risc– i la Cerdanya –que es reparteix entre la província de Lleida i Girona i que entra en risc moderat.

També estan sota avís de temperatures extremes quatre comarques de la província de Tarragona –Conca de Barberà, el Priorat, Ribera d’Ebre i la Terra Alta–. 

La novetat és que el risc molt alt per onada de calor s’endinsa de ple a la província de Barcelona i arriba fins a l’àrea metropolitana. El Baix Llobregat, el Vallès Oriental i el Vallès Occidental també estaran sota alerta per temperatures extremes, així com gran part de les comarques de l’interior d’aquesta mateixa província com l’Alt Penedès, l’Anoia, el Bages i el Berguedà.

En risc alt se situen sis comarques: L’Alt Camp, el Baix Ebre, el Baix Penedès, el Moianès, el Montsià i Osona. I en risc moderat totes les comarques de la província de Girona. 

Divendres, tot Catalunya en alerta

Per a divendres es repeteix la situació tot i que se sumen amb risc moderat de calor les comarques restants que encara no tenien avís inclòs el Barcelonès. Tot Catalunya estarà patint al màxim els rigors d’una canícula inusual per a aquestes dates amb unes temperatures entre 7 i 10 ºC per sobre del que tocaria.

Dissabte, sense treva a l’interior i un respir al litoral

Notícies relacionades

Dissabte, sense treva a l’interior i un respir al litoralJa de cara a dissabte, encara cavalcant en aquesta onada de calor sufocant, sí que es nota un inici de canvi de tendència.

Els avisos per risc de calor, això sí, al seu nivell màxim, es concentren a la província de Lleida i la Catalunya Central, la resta del territori català –Girona, tot el litoral marítim, el Prelitoral i les Terres de l’Ebre–, deixen d’estar sota risc d’onada de calor.