Previsió meteorològica

Una dotzena de províncies, en avís per vent aquest dilluns pel pas de l’‘Evelyn’

La borrasca creuarà la Península deixant cel cobert i pluges generalitzades

Una dotzena de províncies, en avís per vent aquest dilluns pel pas de l’‘Evelyn’

EFE/Sergio Pérez

2
Es llegeix en minuts

Una dotzena de províncies estaran en avís de nivell groc (risc) per vent aquest dilluns, en una jornada que es preveu plujosa al nord i oest peninsulars pel pas de la borrasca ‘Evelyn’, segons la predicció de l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) per a aquest 11 d’abril.

Durant la jornada, es preveu que un front atlàntic, associat a la borrasca ‘Evelyn’, transiti la Península d’oest a est amb cel ennuvolat o cobert al seu pas i precipitacions generalitzades, acompanyades de tempestes ocasionals, al vessant atlàntic, Cantàbric occidental i l’Estret.

Les pluges seran més abundants en zones del terç occidental peninsular, fins i tot localment persistents a Ries Baixes i oest del sistema Central. Seran menys probables com més cap a l’est i al Cantàbric oriental, sense esperar-se en general a l’extrem oriental o a les Balears. Si bé, només Càceres estarà en avís groc (risc) per pluges.

A les Canàries, es produiran intervals ennuvolats i probabilitat de precipitacions al nord de les illes de més relleu, sense descartar-les a les orientals.

La cota de neu aquest dilluns oscil·larà entre el 1.600 i 2.000 metres al centre i nord-oest, mentre que a la resta de zones de muntanya serà superior als 2.000 metres.

També aquest dilluns podran produir-se boires o boires matinals sl terç occidental amb el pas del front, així com a la vall de l’Ebre, València, Melilla i Estret. És possible la presència de pols en suspensió a la meitat est de la Península i a les Balears, per això les precipitacions podran anar acompanyades de fang.

Descens de les temperatures

Respecte a les temperatures, durant el dia descendiran a la meitat oest, i serà la baixada localment notable al terç occidental i en mitjanies de les Canàries. No obstant, hi haurà predomini dels augments al terç oriental i les Balears. A la nit, les temperatures experimentaran un augment en gran part de la meitat nord, ascens que serà notable a l’alt Ebre i àrea pirinenca.

Finalment, predominaran migjorns i sud-est fent remolins al sud-oest al vessant atlàntic, amb ratxes molt fortes a la muntanya al centre i nord i amb intervals de fort a l’oest de Galícia i litoral basc. A l’àrea mediterrània, hi haurà predomini de la component est amb intervals de fort, fent remolins a ponent a l’Estret i Alborán, i a les Canàries els vents seran del nord-oest.

L’Aemet ha activat avisos grocs (risc) per vent a dotze províncies: Osca, Saragossa, Astúries, Cantàbria, Àvila, Lleó, Palència, Segòvia, Lleida, Navarra, Àlaba i Guipúscoa. A més, el vent provocarà mala mar a la Corunya i Pontevedra, on s’han activat avisos grocs per fenòmens costaners.

Notícies relacionades

Dimecres, la inestabilitat es traslladarà a l’àrea mediterrània amb precipitacions ocasionalment acompanyades de tempestes, tot i que amb tendència a anar disminuint al llarg de dijous.

Des de divendres, 15 el diumenge, 17 es produirà una estabilització progressiva de l’atmosfera a totes les zones. No obstant, no es pot descartar que es produeixin algunes precipitacions a l’extrem nord peninsular i a l’àrea mediterrània. És probable, segons l’Aemet, que les temperatures tendeixin a recuperar-se i augmentin de manera generalitzada.