Massa d’aire polar

Vent, neu i fred polar a Catalunya: ¿Fins quan durarà aquest temps?

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

El mes d’abril arriba amb un episodi de fred polar a tot Catalunya. L’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) fa dies que alerta d’un descens important de les temperatures a Catalunya, que ja ha començat a notar-se a primera hora d’aquest divendres i que s’accentuarà durant la nit. La caiguda del mercuri provocarà que s’arribin a temperatures inusualment baixes, tant en les màximes com en les mínimes, per a l’època de l’any en què estem. La neu arribarà també al Pirineu.

El motiu d’aquesta caiguda de les temperatures és una massa d’aire molt fred, procedent de l’Àrtic, que ha penetrat de maner brusca per l’extrem nord i s’ha començat a estendre per tot el territori català. Com a conseqüència d’aquest fenomen, es produiran gelades de matinada i l’aparició de neu en cotes baixes per sota dels 600-800 metres. Les gelades arribaran també a zones del prelitoral català .

Barcelona i la seva àrea metropolitana també viuran temperatures molt gèlides per a aquesta època de l’any, acompanyades de vents forts de mestral. Tota aquesta situació començarà a remetre amb tota probabilitat a partir de diumenge, 3 d’abril.

El fred arriba a tota la Península

El fred, la neu i un onatge fort seran protagonistes també a la resta de la Península. En concret, les nevades podran acumular fins a 20 centímetres de neu a Astúries, Cantàbria, Navarra, Burgos, el País Basc, Saragossa, Lleida i Osca, que tenen avís taronja, i a Lleó, Palència, Sòria, la Rioja i Girona, on tenen avís groc, perquè les acumulacions de neu oscil·len entre els 5 i els 10 centímetres. A més, a Osca hi ha risc important per vents de fins a 100 quilòmetres per hora, i l’avís groc pel mateix fenomen es mantindrà aquest divendres a Melilla, Castelló, Aragó i les Balears.

Així mateix, tenen avís taronja per fenòmens costaners Girona, Tarragona i Castelló, i groc, les Balears, Granada i Almeria. Durant aquest divendres, per la Península transitarà i sortirà un front atlàntic que establirà un flux d’aire fred de component nord. Això provocarà que a l’àrea cantàbrica, a l’Alt Ebre, a l’Ibèric Nord, al Pirineu i a les Balears s’esperin cel ennuvolat o cobert i precipitacions acompanyades de tempestes ocasionals, que poden ser localment persistents al Cantàbric i al Pirineu.

Notícies relacionades

A la resta del terç nord, als sistemes Central, Ibèric i Penibètic, a l’oest de les Balears, a Ceuta i a Melilla, s’esperen intervals ennuvolats amb probables precipitacions, febles en general, o tendiran a ser poc ennuvolats. Per la seva banda, a les Canàries es viurà una jornada de cel ennuvolat al nord de les illes, amb alguna pluja feble aïllada a les de més relleu i intervals ennuvolats a la resta. Les cotes de neu seran baixes al nord i al centre nord-est peninsular, on nevarà des dels 300/600 metres; a muntanyes del centre, 500/1.000 metres, baixant a 300/500 metres; al Penibètic, 1.200/1.600 metres, baixant a 1.000/1.200 metres, i a les Balears, 400/600 metres. Tot i que és poc probable, no es pot descartar del tot que aïlladament nevi en litorals cantàbrics.

Finalment, l’Aemet espera que bufin vents forts a la vall de l’Ebre, al Pirineu, a l’Empordà, al Maestrat, Osca i a les Balears. De ponent, amb intervals forts, a l’Estret i l’Alborán. De component nord bufaran a la resta del país, amb intervals forts, al litoral de Galícia. A les Canàries hi haurà alisis que tendiran a fluixos.