Pluges de fang

Calima a Espanya: ¿Fins quan durarà i quines seran les províncies més afectades?

La irrupció de pols sahariana començarà pel sud peninsular i entrarà cap a l’interior durant el cap de setmana

Calima a Espanya: ¿Fins quan durarà i quines seran les províncies més afectades?
2
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’arribada d’una borrasca atlàntica coincideix amb la tornada de la calima del Sàhara i deixarà precipitacions i pluges de fang en bona part de la Península, segons ha informat l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet).

S’acumularà sobretot divendres al terç sud-est i dissabte i diumenge a l’Estret, al terç oriental i a les Balears.

Les més perjudicades

La calima es notarà molt a l’est (País Valencià) i al sud-est (Múrcia i Andalusia) de la península Ibèrica i les Balears. Les províncies més afectades per les pluges de fang seran Alacant, Múrcia, Almeria, Granada, Màlaga i part de Jaén.

¿Quan desapareixerà?

Segons el Barcelona Dust Forecast Center, gestionat conjuntament per Aemet i pel Barcelona Supercomputing Center, la calima afectarà tota la península Ibèrica. La irrupció de pols sahariana començarà pel sud peninsular i entrarà el cap de setmana a l’interior de la Península, a Madrid i a Castella-la Manxa.

A finals de la setmana del 28 de març al 3 d’abril podrà arribar a Castella i Lleó i a la zona del nord-est peninsular. Serà divendres d’aquella setmana quan es començarà a dissipar fins que desaparegui completament durant el cap de setmana (2 i 3 d’abril).

Del 25 al 27 de març

El cap de setmana del 25 al 27 de març, a la Península i a les Balears encara es viurà una situació relativament inestable amb predomini de cel ennuvolat i precipitacions, disperses en general, i poc probables a l’extrem nord.

Quant a les temperatures, es mantindran com fins ara, malgrat que predominaran els vents de component est amb forts intervals a l’àrea mediterrània i ratxes encara més fortes en àrees del sud-est i a Alborán (Almeria).

A les Canàries, divendres es produiran precipitacions febles al nord i dissabte augmentaran la nuvolositat i les precipitacions a les illes occidentals, que diumenge també seran abundants i vindran acompanyades de tempesta. Pel que fa al vent, al sud es produiran ratxes fortes i molt fortes.

Del 28 de març al 3 d’abril

Notícies relacionades

Durant la setmana del 28 de març al 3 d’abril es preveu que la borrasca atlàntica continuï. Dilluns s’esperen precipitacions febles i disperses que afectaran el sud-oest i, en menor mesura, les meitats oest i sud de la Península. Dimarts i dimecres, les precipitacions es generalitzaran a la Península i les Balears i seran abundants al sud del vessant, especialment a l’oest d’Andalusia.

A partir de dijous és quan es preveu que s’estabilitzaran les precipitacions, les temperatures seran normals per a aquesta època i no s’esperen grans canvis.