Temps d’insolació

El març del 2022, el mes amb menys hores de sol a Barcelona en més de mig segle

  • Després de la pluja, arribarà el fred a Barcelona

El març del 2022, el mes amb menys hores de sol a Barcelona en més de mig segle

Jordi Cotrina

1
Es llegeix en minuts
Vega S. Sánchez
Vega S. Sánchez

Periodista

Especialista en animals, plantes i curiositats

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El mes de març finalitza assolellat a Barcelona. Una cosa estranya, ja que fa diversos dies que el sol brilla, mai millor dit, per la seva absència.

El potent anticicló que s’ha situat al centre i el nord d’Europa ha provocat pluges i cel encapotat a gairebé tota la Península i, especialment, al litoral mediterrani i les illes Balears que, a més, han patit episodis poc comuns, com la rissaga o meteotsunami d’aquest dimarts, un fenomen meteorològic costaner que provoca una variació molt forta de la plenamar i que ha posat en alerta les illes, a més d’Alacant i Múrcia.

En vista de les circumstàncies, no és estrany que fins al dia 22 d’aquest mes ja hi hagués hagut 12 dies de cel cobert, segons ha fet públic el cap de l’àrea de Climatologia del Servei Meteorològic de Catalunya, Marc Prohom, en un tuit publicat el dia 23 passat: «Gent del litoral, ¿teniu la impressió que el març està sent molt ennuvolat? ¡Doncs ho encerteu! A l’Observatori Fabra s’ha batut el rècord de dies coberts: ¡12! ¡I el mes encara no ha acabat!», explica.

Però la cosa ha anat a més. De fet, el meteoròleg Alfons Puertas, de l’Observatori Fabra –un privilegiat mirador de l’espectacle del cel de Barcelona– ha aportat una altra dada curiosa: si aquest dijous, dia 31, hi ha menys de 7,4 hores de sol, el març batrà un curiós rècord: es convertirà en el mes amb menys hores de sol des del 1968, any en què es van començar a prendre dades de la radiació solar.

La mitjana de dies amb el cel tapat d’aquest mes de març és de quatre o cinc dies, de manera que aquest any el nombre total s’ha més que duplicat.

Notícies relacionades

Aquestes dades converteixen Barcelona en una de les ciutats europees amb menys hores de llum entre l’1 i el 17 de març, segons dades aportades pel tuitaire Àlex, estudiant de meteorologia de la UB, el dia 18 passat:

L’Àlex aporta una gràfica que evidencia que a Barcelona hi ha hagut menys hores de llum que en ciutats com Londres, Dublín, Berlín o Budapest, per exemple, ciutats que solen tenir el cel parcialment ennuvolat durant gairebé tot l’any.