Fenomen meteorològic

¿Per què està groc el cel a Múrcia?

Diverses ciutats del sud-est d’Espanya s’han despertat amb el cel ataronjat

¿Per què està groc el cel a Múrcia?

Marcial Guillén/EFE

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

No, no es tracta d’un filtre sípia ni d’una imatge acolorida. El cel de la ciutat de Múrcia, així com el de diverses localitats del sud-est de la península Ibèrica, ha canviat el seu color blau característic dels matins per un to ataronjat bastant inusual.

L’explicació científica

El pas de la borrasca ‘Cèlia’, amb grans ratxes de vent, ha arrossegat la pols en suspensió procedent del desert del Sàhara, al nord de l’Àfrica, segons ha explicat l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet).

Com a resultat de l’arribada d’aquesta pols suspesa en l’aire es produeix la calima, el fenomen meteorològic que tenyeix el cel del color groguenc amb el qual s’ha despertat avui Múrcia.

A més de la calima, Aemet alerta que en els pròxims dies hi haurà pluges de fang i un empitjorament de la qualitat de l’aire.

Implicacions per a la salut

Notícies relacionades

La polseguera suspesa al cel de Múrcia pot implicar un risc per a la salut. Aemet ha informat a Europa Press que en els pròxims dies la Regió de Múrcia augmentarà la presència de partícules PM-10, tòxiques per als humans, fins a quadruplicar els valors establerts per l’Organització Mundial de la Salut (OMS).

Segons afirmen els experts, la qualitat de l’aire empitjora considerablement amb la presència d’aquestes partícules, que poden danyar l’aparell respiratori. És per això que les autoritats sanitàries recomanen no realitzar esport a l’aire lliure mentre perduri aquest fenomen i portar mascareta de tipus FFP2 quan s’estigui al carrer.