Pluges intenses al Montsià i el Baix Ebre

Un fort xàfec causa inundacions a Alcanar i Sant Carles de la Ràpita

  • El municipi d’Alcanar ha registrat 77 litres per metre quadrat en només 30 minuts

  • Inundacions a Tarragona | Última hora en directe

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Una pluja torrencial ha deixat aquest dimecres un panorama d’inundacions a les comarques del Montsià i el Baix Ebre, a la província de Tarragona. Una de les localitats més afectades ha sigut Alcanar, on fins a les 14.00 hores s’han registrat 232 litres per metre quadrat, dels quals 77 litres han caigut en només en mitja hora. L’aiguat ha inundat baixos i carrers, i ha arrossegat vehicles i ha provocat talls en carreteres i a la línia ferroviària. De moment, no consten danys personals.

El temporal ha convertit algunes avingudes en rius que arrossegaven vehicles, cadires, taules i mobiliari urbà fins a arribar al mar, segons s’aprecia en diversos vídeos gravats pels bombers i per alguns veïns i difosos per les xarxes socials. A més d’Alcanar, Sant Carles de la Ràpita o Els Alfacs han sigut altres municipis afectats. La segona localitat on més ha plogut, fins a les 14.00 hores, és Els Alfacs, que ha recollit 105 l/m2, dels quals 51,5 s’han desplomat torrencialment en només 30 minuts, amb una intensitat màxima de 4,4 litres en un minut. També ha plogut torrencialment a Amposta (67,1 litres), Illa de Buda (42,4), Ulldecona (36,4) o Mas de Barberans (33,2).

Els bombers han enviat uns 200 efectius a les zones inundades, dotats amb dos helicòpters i grups de rescat i submarinistes, per assistir de manera prioritària persones en problemes per l’acumulació sobtada d’aigua. A més, els Mossos d’Esquadra han rescatat dues persones i un gos que havien quedat atrapats al cotxe en un tram inundat d’un camí adjacent a l’AP-7, al qual els agents han accedit nedant.

Així mateix, uns 70 clients s’han confinat unes hores a les instal·lacions de restauració del càmping Els Alfacs d’Alcanar, on les inundacions han causat desperfectes en una dotzena de bungalous, i davant d’això s’ha habilitat el pavelló municipal de la localitat per acollir-hi, si és necessari, mig centenar de persones. El càmping ha sigut finalment desallotjat.

Carreteres i trens tallats

Les pluges torrencials també han obligat a tallar l’N-340, entre Amposta i Alcanar; l’AP-7, a Ulldecona en direcció Tarragona –tram que s’ha pogut reobrir a primera hora de la tarda–; la carretera local TP-3318 a Ulldecona –també reoberta aquesta tarda–, i la TV-3316, a Alcanar. Per la seva banda, els agents rurals han tancat a les dues comarques diversos camins i pistes impracticables per les inundacions.

El temporal també ha afectat la circulació de trens. Així, s’ha tallat la circulació ferroviària de la línia de Rodalies R-16 entre l’Aldea i Tortosa, i davant d’això Renfe ha habilitat autocars com a transport alternatiu per carretera, ja que el tall ha afectat 210 persones.

Les precipitacions han deixat al matí sense subministrament elèctric 10.000 usuaris de la zona, tot i que l’afectació s’ha reduït poc després fins als 950 abonats, segons Protecció Civil.

Evitar desplaçaments

Davant la importància d’aquestes inundacions, Protecció Civil de la Generalitat ha demanat a la ciutadania del Baix Ebre i el Montsià que eviti els desplaçaments, ja que l’episodi de pluges encara no ha finalitzat, així com que no surti de casa si no és imprescindible, especialment a la zona de les Cases d’Alcanar, i que pugi a les plantes superiors dels edificis i eviti baixar als aparcaments.

Protecció Civil ha elevat al nivell d’alerta el pla Inuncat i també ha recomanat no acostar-se ni aparcar en rieres o zones inundables, no travessar zones inundables o passos subterranis, no anar a garatges o a zones on s’acumuli l’aigua, i evitar circular per camins i vies secundàries a prop de rius i rieres.

Notícies relacionades

El conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, que ha presidit al migdia i a la tarda dues reunions extraordinàries del comitè tècnic del pla d’inundacions Inuncat per les pluges intenses, ha insistit que s’eviti la mobilitat al Montsià i el Baix Ebre per la intensitat de les precipitacions.

Segons ha informat la Conselleria d’Interior, els bombers han rebut fins a les 17.00 hores un total de 358 avisos per inundacions, d’aquests 350 a la comarca del Montsià, especialment a Alcanar, amb 258. A més, el telèfon d’emergències 112 ha rebut fins a les 18.00 hores un total de 608 trucades relatives a 444 incidències per les inundacions, 420 d’aquestes des d’Alcanar.