Meteorologia

Madrid es prepara aquest dimecres davant el risc d’inundacions per fortes tempestes

  • Activat des d’aquesta mitjanit l’avís taronja (risc important) a les zones metropolitana i Henares, mentre que a la resta és groc (risc)

  • A més del Retiro, vuit parcs més de la capital tindran zones abalisades

3
Es llegeix en minuts
EFE

Xàfecs i tempestes generalitzades que podran ser localment fortes i anar acompanyades de calamarsa és la predicció de l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) per a aquest dimecres a la Comunitat de Madrid, on s’ha activat aquesta mitjanit l’avís taronja (risc important) a les zones metropolitana i Henares, mentre que a la resta és groc (risc).

Els avisos per pluja i tempestes es mantindran actius a la regió fins a les 11 de la nit.

Davant aquesta situació, la Comunitat de Madrid ha activat aquesta mitjanit el Pla Especial de Protecció Civil davant el Risc d’Inundacions (InunCAM), en la seva fase de preemergència.

Emergències 112 ha advertit als ajuntaments i als serveis municipals i de bombers que estiguin preparats davant possibles inundacions.

Des de l’Ajuntament de Madrid, la Direcció General de Neteja ja té previstes 60 bombes de buidatge i està en comunicació amb Canal de Isabel II per a la revisió dels embornals.

Des d’ahir a la tarda, els bombers de l’Ajuntament de Madrid han efectuat treballs de revisió dels embornals a les zones on habitualment es produeixen embassaments d’aigua.

Així mateix, s’han intensificat les tasques de recollida de fulles que ja es van reforçar a principis de setmana per evitar que les pluges les adhereixin al paviment.

Les interseccions amb més impacte circulatori les atendran els agents de mobilitat del torn d’entrada primerenca i EMT habilitarà un servei especial de grues per retirar vehicles que presentin incidències en superfície de l’M-30, segons va avançar ahir a la tarda l’Ajuntament en una nota.

Així mateix, ha activat l’alerta groga i l’alerta taronja per al parc del Retiro entre les 00.00 h i les 09.00 h i de les 18.00 h a les 00.00 hores, respectivament.

A més del Retiro, vuit parcs de la capital més tindran zones abalisades: els jardins de Sabatini, la Rosaleda del parc de l’Oeste, Juan Carlos I, El Capricho, Juan Pablo II, Quinta de la Fuente del Berro, Quinta de los Molinos i Quinta Torre Arias.

Davant la previsió de fortes pluges a la ciutat, l’Ajuntament recorda una sèrie de recomanacions als ciutadans per protegir-se dels possibles riscos.

Per a les persones que siguin al carrer, s’aconsella no mantenir-se en zones enjardinades i refugiar-se als edificis per evitar el risc de descàrregues elèctriques.

Dins de casa, és precís evitar els corrents d’aire, ja que atrauen els llamps; per això és convenient tancar portes i finestres en cas de tempesta.

També és convenient protegir els electrodomèstics i ordinadors, desconnectant-los de la xarxa per evitar que es facin malbé per un augment de tensió o que ocasionin descàrregues elèctriques.

Disposar de llanternes, espelmes o altres sistemes d’il·luminació autònoma per si se suspèn el fluid i desconnectar l’energia elèctrica si l’aigua entra a la vivenda i amenaça la instal·lació són altres de les recomanacions que cal seguir per evitar riscos.

Tot i que els nivells circulatoris encara són baixos i es recomana l’ús del transport públic, el Consistori n’informarà la ciutadania a través dels plafons de l’M-30 i superfície, web municipal www.madrid.es i el gabinet de pantalles de trànsit.

D’acord amb les prediccions de l’Aemet, el cel estarà aquest dimecres, 1 de setembre, ennuvolat o cobert amb augment de la nuvolositat d’evolució en les hores centrals.

S’esperen xàfecs i tempestes generalitzades que podran ser localment fortes i anar acompanyades de calamarsa.

Notícies relacionades

Les temperatures mínimes registraran pocs canvis o un lleuger ascens, mentre que les màximes registraran un notable descens, d’entre tres i set graus menys que ahir.

I el vent serà fluix variable amb predomini de la component sud durant les hores centrals. No es descarten ratxes molt fortes associades a zones amb tempesta.