PLUGES INTENSES

Activada l'alerta per risc d'inundacions al litoral de Barcelona

La DANA portarà precipitacions de més de 20 litres en pocs minuts

zentauroepp54816521 graf763  es mercadal  menorca   07 09 2020   dos personas ca200908105918

zentauroepp54816521 graf763 es mercadal menorca 07 09 2020 dos personas ca200908105918 / David Arquimbau Sintes

1
Es llegeix en minuts
Agencias

Protecció Civil de la Generalitat ha activat en fase d’alerta el Pla especial d’emergències per inundacions (INUNCAT) partint de les previsions del Servei Meteorològic de Catalunya de fortes pluges aquesta nit i matinada a tot el litoral, sobretot a la zona compresa entre Barcelona i Girona.

Les últimes previsions indiquen que es podrà superar el llindar de 20 litres per metre quadrat en 30 minuts a partir de la pròxima mitjanit al litoral, amb especial intensitat en la meitat nord de la costa.

Les tempestes podran anar localment acompanyades de pedra o calamarsa i fortes ratxes de vent al front marítim, ha informat Protecció Civil en un comunicat.

Aquestes pluges intenses podran produir crescudes sobtades del cabal dels rierols a tot el litoral, especialment en la meitat nord i també es podran produir inundacions a les zones urbanes del litoral que s’inunden habitualment.

Protecció Civil de la Generalitat recomana evitar els desplaçaments en carreteres secundàries, no travessar passos subterranis ni baixar a garatges, especialment en zones costaneres, mentre duri l’episodi de fortes pluges.

Evitar rius i rieres

També es recomana evitar realitzar activitats en les proximitats de rius, rierols, rieres i torrents, així com de passarel·les o guals, pel perill de possibles crescudes sobtades i evitar els desplaçaments innecessaris a les zones on plogui amb intensitat.

Protecció Civil de la Generalitat ha avisat els ajuntaments perquè reforcin la vigilància de les zones inundables i ha recomanat als municipis afectats que es netegin els embornals, clavegueres i possibles passos d’aigua, així com comprovar i senyalitzar els punts més conflictius de la xarxa viària municipal.

Possible tifó

El Servei Meteorològic de Catalunya avisava aquest migdia d’una possible pertorbació que podria arribar a provocar un petit tifó mediterrani durant la nit, ubicat entre les illes Balears i el litoral català.

Notícies relacionades

Es preveuen fortes ratxes de vent al mar a prop de la costa i un onatge alterat, amb onades que podrien arribar als 2,5 metres d’altura al delta del Llobregat i el delta de l’Ebre.

 Aquest tipus de fenòmens són molt poc comuns i es deuen a una baixada de la pressió i poden ser semblants als ciclons tropicals, tot i que d’una mida molt menor i amb menor intensitat de vent.