Clima

Catalunya, en alerta vermella per la DANA

Un tornado associat a aquesta depressió aïllada en nivells alts o gota freda ha aixecat de terra una caseta d'obra al municipi eivissenc de Sant Antoni

zentauroepp50507100 pluja191022135543

zentauroepp50507100 pluja191022135543 / Jesus Diges

3
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

El pas de la DANA ha deixat aquest dimarts tres ferits a Eivissa al desprendre’s una caseta pel vent i acumulacions de fins a 130 litres per metre quadrat en punts d’Alacant i València, i ara es desplaça cap al nord-est, amb Catalunya en alerta vermella per registres de 180 litres en dotze hores.

Un tornado associat a aquesta depressió aïllada en nivells alts o gota freda ha aixecat del terra una caseta d’obra en el municipi eivissenc de Sant Antoni amb tres persones al seu interior, que han resultat ferides –dos de caràcter lleu i una de menys greu– i han sigut evacuades a la Policlínica Nostra Senyora del Rosario. Diverses carreteres de l’illa han quedat tancades al trànsit per la caiguda d’arbres sobre la calçada al pas del tornado i l’autovia a l’aeroport es troba tallada per inundació al punt quilomètric 6.

A Castelló, diversos camins i vials de Peníscola, Vinaròs i Benicarló han sigut tallats de manera preventiva davant de l’acumulació d’aigua. A Vinaròs s’han suspès les classes a partir de les 14 hores per a tots els centres públics i concertats d’educació infantil, primària, secundària i especial i s’han tancat totes les instal·lacions esportives municipals.

La situació empitjorarà demà a Catalunya 

No obstant, «el moment més complicat d’aquest episodi s’espera entre aquesta tarda i demà», ha avançat a Efe Rubén del Campo, portaveu de l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet), sobretot al nord-est peninsular, «on està previst que s’intensifiquin les precipitacions».

De moment, els models meteorològics anuncien pluges torrencials a partir d’aquesta tarda a Girona, amb una acumulació superior o propera a 180 litres per metre quadrat en 12 hores i fins a 80 litres en una hora.

Del Campo ha alertat també de les «fortes i intenses precipitacions» que previsiblement es desenvoluparan al llarg de la tarda en l’entorn del litoral i àrea metropolitana de la ciutat de Barcelona.

El Servei de Meteorologia de Catalunya (SMC) espera que les pluges torrencials elevin el cabal dels rius Muga, Ter, Tordera, Besòs, Mogent, Congost, Llobregat, Francolí, Segre i Valira.

Protecció Civil ha activat la fase d’alerta del Pla de Protecció Civil per Inundacions (Inuncat) i ha advertit que es pot produir el creixement sobtat de rius i rierols al litoral i prelitoral.

Per la seva banda, la Guàrdia Civil ha demanat en el seu compte de twitter molta precaució si es condueix sota la pluja i ha recomanat no circular per zones inundables, augmentar la distància de seguretat, disminuir la velocitat i portar encesos els llums d’encreuament.

Aquest dimarts, les pluges han deixat 132,6 litres per metre quadrat a Pego (Alacant) i a la província de València s’han acumulat 115 litres als Poblets, 92,6 a Xàbia, 87,2 al Verger, 84 a Atzúbia, 83,6 a Dénia, 78,4 a la Vall de Laguar i 76,6 a Oliva.

A més, des de les 4.00 hores peninsulars del dia 21 a les 4.00 d’aquesta matinada han caigut a l’arxipèlag balear gairebé 5.000 llamps, segons dades de l’Aemet.

Avís taronja

Demà, la situació serà encara complicada en el nord-est peninsular i Balears, on plourà amb intensitat, així com en àrees de Cantàbria i del País Basc, amb avís taronja per acumulacions de fins a 30 litres per metre quadrat en una hora i 80 litres en 12 hores.

Les pluges arribaran amb menor intensitat a nombroses zones d’Astúries, Aragó i de Castella i Lleó i a partir de dijous és probable que la DANA tendeixi a disminuir, tot i que persistirà la inestabilitat a les Balears i Cantàbric oriental.

Notícies relacionades

El portaveu de l’Aemet ha destacat l’ambient «fresc» que regnarà a gairebé tota la península, amb valors «una mica freds per a l’època de l’any» que avui han deixat neu a Terol i ho faran en les pròximes hores en cotes de 1.600-2.000 metres dels grans sistemes muntanyosos.

El mercuri no arribarà als 10 graus a nombroses ciutats de Castella i Lleó i es quedarà en aquest registre a Madrid i altres zones del centre peninsular.