gota freda

Les pluges més intenses previstes a Catalunya han descarregat de matinada al mar

Fins a dos quarts de quatre s'han registrat 36.777 llamps entre núvols i 5.247 llamps de núvol a terra

Durant les pròximes hores s'esperen fortes pluges, per la qual cosa aquest dimarts es manté l'alerta del pla Inuncat

GRAF9202. BARCELONA, 10/09/2019.- Un rayo cae en el mar ante la ciudad de Barcelona durante la madrugada de este martes, tras la llegada de un frente de fuertes lluvias que afectarán al prelitoral y litoral central catalán durante todo el día de mañana, con precipitaciones que pueden superar los 20 litros por metro cuadrado en 30 minutos.- EFE/Alberto Estévez

GRAF9202. BARCELONA, 10/09/2019.- Un rayo cae en el mar ante la ciudad de Barcelona durante la madrugada de este martes, tras la llegada de un frente de fuertes lluvias que afectarán al prelitoral y litoral central catalán durante todo el día de mañana, con precipitaciones que pueden superar los 20 litros por metro cuadrado en 30 minutos.- EFE/Alberto Estévez / Alberto Estévez (EFE)

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’episodi de pluges d’aquesta matinada ha sigut menys intens del previst i no s’han registrat incidències. Les precipitacions més intenses han caigut sobre el mar, de forma paral·lela a la costa. Rius i rierols es troben en situació de normalitat però es manté l’alerta del pla Inuncat durant dimarts, segons ha informat Protecció Civil, que s’ha reunit aquest matí a primera hora i segueix l’evolució de les pluges, que poden ser fortes en les pròximes hores.

Tampoc hi ha hagut problemes als operadors de transport ni incidències viàries, segons el Servei Català de Trànsit. De fet, els Bombers «només han rebut vuit avisos» durant la nit, i cap de gravetat.

Milers de llamps

Amb tot, les pluges han sigut abundants al litoral central. A l’estació del Port de Barcelona han acumulat fins a 24,4 litres per metre quadrat en 30 minuts.

Les tempestes han portat associades ratxes de vent fort, com els 67 quilòmetres per hora del Port de Barcelona o els 56 de Badalona. El mestral ha arribat fins a 57 quilòmetres al terç sud, en concret al Perelló. També s’ha registrat una activitat elèctrica important durant la matinada. Fins a dos quarts de quatre, la Xarxa de Llamps del Servei Meteorològic ha registrat 36.777 llamps entre núvols i 5.247 llamps de núvol a terra.

Aquest matí hi ha una tempesta intensa a la comarca del Berguedà, que pot anar acompanyada de pedra i de ratxes fortes de vent. Al seu pas pel Solsonès ha arribat a acumular 20,9 litres en 30 minuts a Lladurs. S’està desplaçant cap a l’est i pot afectar les comarques d’Osona, el Ripollès, la Garrotxa i la Selva.

Alerta taronja i groga

En total, són 11 les Comunitats Autònomes que estan en alerta per gota freda.

Pluja, vent, onades de quatre metres i tempestes associades a l’episodi de gota freda o DANA que s’estén des del Cantàbric fins a l’extrem nord-est mantindran aquest dimarts sota risc taronja Catalunya i les Balears, i en risc groc, lleugerament inferior, nou comunitats més.

Notícies relacionades

Les Balears es troben sota avís taronja –risc important– davant de la previsió de tempestes i pluges que podrien acumular fins a 100 litres per metre quadrat en 12 hores, a més de ratxes de vent de fins a 80 quilòmetres per hora. L’avís taronja també és per a Catalunya per fenòmens costaners, amb possibles onades d’entre tres i quatre metres, a més de pluges acumulades de fins a 20 litres per metre quadrat i vents que podran arribar fins als 80 quilòmetres per hora a l’Empordà.

En nou comunitats més estan sota avís meteorològic –tot i que amb nivell groc– per pluja, tempestes, vent i fenòmens costaners. En concret, es tracta d’Andalusia, Aragó, Cantàbria, Castella i Lleó, Madrid, el País Valencià, la Rioja, el País Basc i Astúries. Així mateix, les ciutats autònomes de Ceuta i Melilla, per fenòmens costaners. A les tres províncies basques, igual com a Astúries, es preveuen aquest dimarts pluges acumulades de fins a 40 litres per metre quadrat en dotze hores i 15 litres en una hora. També a Cantàbria s’espera que les pluges acumulin fins a 40 litres per metre quadrat en dotze hores i les ratxes màximes arribaran als 80 quilòmetres per hora. El vent bufarà també amb aquesta intensitat a Castella i Lleó, en concret a Àvila, Burgos, Lleó, Palència, Segòvia i Sòria, i així mateix a Madrid, a Castelló i a la Rioja. A l’Aragó, al Pirineu d’Osca, les ratxes seran de fins a 90 quilòmetres per hora. A Andalusia s’esperen vents de fins a 70 quilòmetres per hora a Granada i Almeria, a més d’onades de fins a 3 metres en aquestes províncies, i també a Màlaga.

Temes:

Pluges Catalunya