ANÀLISI DEL 2018

¿Quin dia de la setmana plou més a Catalunya?

Els divendres van ser els dies de la setmana que més precipitacions van registrar, segons una anàlisi de Wireless DNA

A les ciutats de Barcelona i Madrid la contaminació és un factor que podria haver influït en la distribució dels xàfecs

rjulve45641161 barcelona      27 10 2018        barcelona        cambio de 181221184022

rjulve45641161 barcelona 27 10 2018 barcelona cambio de 181221184022 / JORDI COTRINA

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

El 2018 ha sigut sens dubte un any humit a les comunitats del litoral mediterrani, amb multitud d’episodis que han fet superar diversos registres. ¿Però com s’ha distribuït aquesta precipitació? ¿És certa la dita que sempre plou quan no hi ha escola? ¿Quin dia plou més? Els resultats, és clar, difereixen en funció de la zona on es posa el focus i de la dimensió del territori estudiat. Sense ànim d’arribar a grans conclusions científiques, una anàlisi de Wireless DNA per a EL PERIÓDICO ofereix variades i curioses conclusions.

Aquesta avaluació està basada en les dades recollides entre l’1 de gener i el 30 de novembre per totes les estacions meteorològiques que tél’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) a Catalunya, desestimant les dades inferiors a un litre per metre quadrat. I tot i que per establir una tendència clara i obtenir uns resultats eficients i considerables s’haurien d’analitzar una sèrie de dades més antigues, de fins a 30 anys, l’esmentat examen sí que dona resposta a una pregunta que molta gent s’ha formulat especialment aquest 2018: ¿plou més els dissabtes i els diumenges? 

Molts mesos d’aquest any, per exemple, van ser considerablement més abundants en precipitacions a tota la península Ibèrica que no pas les estacions d’anys anteriors. I com en altres llocs, en el cas concret de Catalunya depèn de la zona estudiada perquè l’encertin més o menys els que tenen la percepció que els núvols solen descarregar més quan no hi ha escola i quan la majoria de la població té uns dies de descans laboral. Els resultats, vagi per endavant, no donen grans avantatges a cap teoria.

El global de Catalunya

En el global de Catalunya, d’acord amb les dades recopilades per Wireless DNA, es pot veure com els dies de la setmana que més ha plogut són el divendres i el dissabte, amb 42 dies cadascun, mentre que els que registren menys precipitacions són els dimarts i els dijous. No obstant, pel que fa a la quantitat d’aigua recollida, les acumulacions més grans s’han registrat els divendres, amb 6.971 litres per metre quadrat, seguits pels diumenges, amb 6.892. El dia que menys precipitació ha acumulat, amb molta diferència, és el dijous, amb 2.311 litres per metre quadrat.

Acostant més el focus i reduint l’escala per analitzar les dades per províncies, l’estudi de Wireless DNA situa la de Lleida com a líder dels dies amb precipitació: 129 jornades entre l’1 de gener i el 30 de novembre. Uns resultats esperats, ja que la província lleidatana es troba molt influïda pels efectes orogràfics del Pirineu. Tampoc resulta sorprenent que Tarragona, amb 88 dies passats per aigua, sigui l’última de les quatre províncies amb menys precipitacions. Però, ¿i per dies de la setmana? En aquest cas, les demarcacions de Barcelona i Tarragona tenen el dilluns com el més passat per aigua de la setmana, mentre que a Girona i Lleida és el diumenge.

Amb aquests resultats resulta evident que no es pot establir una tendència clara, almenys durant l’últim any. No obstant, els especialistes de Wireless DNA encara filen més molt prim al centrar-se en una estació meteorològica del centre de la ciutat de Barcelona i comparar-la amb una altra del centre de Madrid, al Retiro.

El cicle setmanal

Notícies relacionades

¿Però per què? Perquè hi ha diversos estudis que certifiquen que a moltes parts d’Europa el temps segueix un cicle setmanal relacionat amb la contaminació de l’aire. Segons aquestes investigacions, de dilluns a divendres generem més pol·lució, augmentant així la quantitat de partícules higroscòpiques a l’atmosfera que s’encarreguen d’absorbir llum solar, escalfar l’aire i alterar el règim dels vents. A més, aquestes partícules es conformen com un nucli perfecte per captar la humitat de l’aire i formar núvols que acaben descarregant durant el cap de setmana.

És un patró que pot produir-se en algunes de les ciutats més industrialitzades i amb més contaminació, però que també està influït per les condicions geogràfiques del lloc i per una component caòtica com és la dinàmica atmosfèrica, que és la principal responsable de les precipitacions. En aquest cas es pot veure que a Barcelona els dies més plujosos són els dilluns, els dissabtes i els diumenges i, a Madrid, els divendres, els diumenges i els dilluns.