Va en augment

Alerta per calor a Barcelona i la resta de Catalunya

Les altes temperatures s'intensificaran demà divendres i dissabte

jcarbo44520198 calor180802170852

jcarbo44520198 calor180802170852 / RICARD CUGAT

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Protecció Civil de la Generalitat ha activat aquest dijous l’alerta per onada de calor, que afectarà de forma generalitzada el territori a partir d’avui i fins a mitjans de la pròxima setmana. Les temperatures màximes extremes arribaran a tot el territori, excepte a les comarques del Pirineu.

 

La calor s’intensificarà demà divendres i dissabte i l’augment de temperatures es notarà especialment al Prepirineu. No obstant, es preveu que les temperatures més altes s’assoleixin a l’Alt Empordà, la franja de Ponent i les Terres de l’Ebre.

Aquestes són les màximes previstes per a aquest dijous:

L’episodi podria allargar-se fins a mitjans de la pròxima setmana. D’altra banda, a les comarques del Pirineu es preveuen xàfecs de tarda amb forma de tempestes locals.

Barcelona el consistori també ha activat la seva alerta municipal des de les 11.30 hores, i ha posat en marxa operatius específics per atendre especialment els col·lectius més vulnerables.

En aquest context, un dispositiu de professionals coordinats pel Centre d’Urgències i Emergències Socials de Barcelona (CUESB) surt al carrer a les franges de més calor per repartir aigua a les persones sense sostre i informar-los de la possibilitat d’utilitzar els espais climatitzats durant les hores de més calor.

També s’activa un operatiu preventiu a través dels serveis de teleassistència, atenció domiciliària i centres de serveis socials per informar sobre la situació i fer un seguiment de les persones considerades més vulnerables i fràgils.

Notícies relacionades

Aquests professionals alerten també els serveis d’emergències mèdiques en cas de detectar alguna persona en situació de risc pels efectes de la calor.

A més, Protecció Civil recorda que els col·lectius més vulnerables, com persones amb malalties cròniques, nens i persones grans, s’han d’hidratar sovint, tot i que no tinguin sensació de set. I aconsella, en cas de no disposar de ventilador o aire condicionat, passar almenys un parell d’hores en llocs climatitzats com un centre comercial o una biblioteca.