TEMPS HIVERNAL

85.000 alumnes catalans es queden sense classe al tancar la seva escola per la neu

Els gruixos màxims es van acumular al Prepirineu de Lleida, però els flocs també van arribar al litoral

Un monitor d'esquí mor sepultat per una allau a l'estació d'Osca de Formigal-Panticosa

zentauroepp42340245 nieve nevada  montmelo180228222433

zentauroepp42340245 nieve nevada montmelo180228222433 / STAFF

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Tot i no haver-se dictat cap ordre sobre la qüestió, un total de 272 escoles i instituts catalans han tancat aquest matí degut a causes diverses -des d'acords municipals a dificultats dels mestres per accedir als centres per culpa de la neu- i uns 85.000 alumnes s'han quedat sense classe, segons ha informat el Departament d'Ensenyament de la Generalitat. La suspensió de les 1.280 rutes de transport escolar ha afectat, a més, 37.700 alumnes més. També han tancat diversos campus universitaris.

En línies generals, les afectacions a Catalunya han sigut escasses més enllà de la prohibició de circular que ha pesat sobre els camions de més de 7,5 tones i els problemes per transitar al matí en 94 trams de carretera, particularment la C-16, que ha quedat tallada de Berga a Bagà en sentit nord. Per exemple, en l'àmbit sanitari, com ha informat el Departament de Salut, tots els hospitals s'han mantingut oberts i han ofert atenció "a ple rendiment". Pel que fa a l'atenció primària, només el CAP de Vacarisses ha estat tancat durant les primeres hores del matí. Com a curiositat, els pilots de fórmula 1 que eren al circuit de Montmeló han hagut d'ajornar el començament de la tercera sessió d'entrenaments de pretemporada.

Flocs a Barcelona

Les nevades generalitzades han deixat mig Catalunya coberta d'una capa blanca. Els gruixos màxims s'han obtingut al Prepirineu de Lleida, com al Pont de Suert (27 centímetres), Solsona (19), Tremp (19) o la Seu d'Urgell (19). No obstant, potser el més destacat és que els flocs han arribat a diversos municipis del litoral, incloent-hi la ciutat de Barcelona, però només ha agafat i momentàniament als barris més elevats. Al Tibidabo hi ha hagut quatre centímetres. També ha nevat, sense gruixos ressenyables, a Lleida, Girona o Sabadell, entre altres grans capitals.

L'episodi de neu que ha afectat tot Catalunya deixa pas a les pluges i a una recuperació de les temperatures. No se n'esperen grans quantitats, però les precipitacions es repetiran de manera intermitent fins diumenge. Tant el Meteocat com l'Aemet han retirat els avisos per neu i únicament es mantenen activats per vent i allaus (Pirineu) i temporal marítim (Empordà i Costa Central).

Notícies relacionades

En el conjunt d'Espanya, la neu també ha fet acte de presència en ciutats com Sant Sebastià i Pamplona i les pluges han superat els 100 litres per metre quadrat en diversos punts d'Extremadura i Andalusia occidental. I per a aquest dijous s'esperen noves precipitacions copioses, amb especial incidència a la costa de Màlaga i Granada.

Tres víctimes mortals 

A Galdácano (Biscaia), un home de 65 anys ha mort al relliscar a la neu i donar-se un cop al cap, i a Hinojos (Huelva) un treballador de l'ajuntament ha mort quan feia tasques de neteja i retirada d'arbres que amenaçaven de caure a causa del vent i la pluja. Finalment, un monitor d'esquí ha mort al ser sepultat per una allau mentre esquiava en una zona fora de pistes de l'estació hivernal del Formigal-Panticosa, al Pirineu d'Osca.