ONADA GLACIAL

El fred agita la solidaritat

Mobilització d'entitats socials, parròquies i ajuntaments per acollir els sensesostre

zentauroepp41124695 sintecho180228201028

zentauroepp41124695 sintecho180228201028 / RICARD CUGAT

1
Es llegeix en minuts
Teresa Pérez

Tercer dia d'operació fred. La fase d'alerta per buscar allotjament als sensesostre que pernocten al carrer va començar dilluns passat i es prorrogarà fins que les temperatures no s'estabilitzin per sobre dels zero graus. Aquesta emergència és la segona que s'activa aquest any a Barcelona, l'anterior va ser el 8 de febrer passat.

Oenagés, parròquies i ajuntaments s'han mobilitzat per refugiar la gent que dorm al ras. L'església de Santa Anna de Barcelona alberga cada nit, de 21.00 hores a set del matí, unes 15 persones per protegir-les de les baixes temperatures. La iniciativa, que es va posar en marxa l'any passat, es prolongarà fins divendres. Persones grans, malalts, dones i usuaris amb gos són els principals candidats a ocupar una plaça.

Sense lloc per a tothom

Durant els mesos més freds obre el Centre d’Acolliment Nocturn d'Emergències, al passatge de Dos de Maig de Barcelona, amb capacitat per a 72 persones i quan, com dilluns passat, es va decretar la denominada fase d'alerta es van habilitar 100 places més al Centre d’Estades Breus, al carrer de la Llacuna, al Poblenou. No obstant, la xifra d'allotjaments per a emergències resulta insuficient si es té en compte que a Barcelona hi ha un miler de persones que dormen diàriament al carrer.

A més hi ha un altre problema afegit. Tant un portaveu de la parròquia de Santa Anna com la fundació Arrels reconeixen que hi ha persones que no volen anar a aquests espais habilitats contra el fred per diverses raons. "Perquè estan lluny, perquè no poden carregar totes les seves coses, perquè no tenen intimitat i perquè no poden entrar amb la seva mascota", asseguren.

Notícies relacionades

La Comunitat de Sant Egidi ha fet una crida per sol·licitar mantes, gorres de llana i sacs de dormir per protegir-se de les baixes temperatures. L'organització ha sol·licitat a les institucions que obrin nous centres residencials nocturns i ha reclamat a l'Ajuntament de Barcelona que les places d'allotjament que es posen en marxa amb l'operació fred estiguin disponibles durant tot l'hivern.

La Creu Roja també ha participat en l'operació contra les baixes temperatures provocades pel fred polar i ha rastrejat els carrers de les principals ciutats catalanes per localitzar persones sensesostre i oferir-los el trasllat a albergs o oferir-los aliments i roba d'hivern. L'organització va habilitar dimarts a la nit a la ciutat de Barcelona un espai d'allotjament temporal en què va atendre 48 persones.