METEOROLOGIA

Arriba 'Bruno', la primera gran borrasca de l'hivern

El front deixarà, a partir de dimarts a la tarda, un temporal de vent en àmplies zones de la Península i les Balears

Tres dones es protegeixen del vent i la pluja a la Corunya al pas de la borrasca ’Ana’, el 12 de desembre.

Tres dones es protegeixen del vent i la pluja a la Corunya al pas de la borrasca ’Ana’, el 12 de desembre. / EFE / CABALAR

1
Es llegeix en minuts

Una profunda borrasca, anomenada 'Bruno', s'aproxima des de l'Atlàntic a l'oest d'Europa i deixarà un temporal de vent en àmplies zones de la Península i les Balears, i mar en moltes costes, amb abundants precipitacions en àrees de Galícia i el Cantàbric. Les nevades també seran significatives, sobretot, a les zones muntanyoses del nord i nord-oest peninsulars, segons ha informat aquest dilluns l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet).

La situació començarà, molt probablement, dimarts a la terda amb l'entrada d'un front actiu per Galícia. Les precipitacions s'aniran estenent d'oest a l'est al llarg de la tarda i nit de dimarts i la matinada de dimecres, i afectaran pràcticament totes les zones, sent poc probables a l'extrem sud-est. Dimecres a la tarda les precipitacions quedaran restringides probablement a la zona nord, amb probables tempestes i calamarsa, en àrees de Galícia i el Cantàbric.

Les temperatures diürnes baixaran de forma generalitzada. La cota de neu podria baixar dimecres fins a 700/1.000 metres al nord, 1.000/1.200 metres a la zona centre i 1.200/1.500 metres a les muntanyes del sud-est. Són probables acumulacions de neu de 20-30 cm al Pirineus i la serralada Cantàbrica, 5-10 cm als sistemes Central i Ibèric.

Ratxes de vent de fins a 110 km/h

El vent serà un factor advers molt generalitzat. Començarà a bufar pel nord-oest peninsular dimarts a la tarda i s'estendrà a gran part de la Península durant la matinada de dimecres i començarà a amainar pel nord-oest.

S'espera que el vent de component oest arribi a ratxes molt fortes en gran part de la Península i les Balears, podent superar els 100-110 km/h en àrees del nord-oest i nord peninsulars, 70-80 km/h a la resta de les zones i les Balears.

Notícies relacionades

El temporal marítim també serà bastant generalitzat; a les costes de Galícia i el Cantàbric s'esperen vents de l'oest i sud-oest força 7 a 8 i onades de mar combinada de 6 a 8 metres; en costes del Mediterrani es preveu força 7, ocasionalment 8 a les costes de les Balears, Catalunya i sud-est d'Andalusia amb onades de 3 a 4 metres.

Dijous s'espera l'entrada d'un nou front atlàntic, però la situació meteorològica no tindrà les característiques tan adverses com els dies anteriors, encara que és probable que continuïn les nevades significatives a l'entorn dels Pirineus, segons l'Aemet.

Temes:

Hivern Temporals