investigació

Trobat mort un exdirectiu de la filial estoniana del Danske Bank

Aiva Rehe es trobava entre els investigats pel cas de blanqueig relacionats amb el banc danès

zentauroepp50045385 eco danske bank190925185655

zentauroepp50045385 eco danske bank190925185655 / Jacob Gronholt-Pedersen

2
Es llegeix en minuts
REUTERS

Un exdirector de la sucursal a Estònia del Danske Bank, que és al centre de les investigacions sobre l’escàndol de blanqueig de diners més gran del món, va ser trobat mort dimecres. La policia a Estònia va descobrir el cos d’Aivar Rehe, que va dirigir el negoci estonià del banc danès entre el 2007 i el 2015 i havia estat entre els interrogats com a testimonis en una investigació dels fiscals estonians.

Danske Bank, el prestador més gran de Dinamarca, està sent investigat a diversos països, inclosos els Estats Units, Dinamarca, la Gran Bretanya i Estònia, per pagaments sospitosos per un total de 200.000 milions d’euros, que es van traslladar a través de la seva petita sucursal a Estònia durant el període en què Rehe va estar en el càrrec. És probable que la mort de Rehe compliqui les investigacions sobre l’operació a Estònia del Danske Bank. La importància de l’exbanquer en la investigació del cas es va destacar pel fet que havia sigut interrogat, com a testimoni, pels fiscals estonians.

El de Danske Bank és el més gran d’una sèrie d’escàndols de blanqueig de diners a Europa, que s’estén des de Letònia a Suècia. I apareix entre ramificacions més àmplies del cas. Els fiscals alemanys investiguen el Deutsche Bank en relació amb les indagacions relatives al banc danès. Les dues entitats apareixen com a corresponsals d’altres bancs bàltics a través dels quals s’han blanquejat milers de milions d’euros procedents, principalment, de Rússia

Interrogat com a testimoni

Notícies relacionades

Els fiscals estonians van confirmar que Rehe havia sigut interrogat com a testimoni, no com a sospitós, en un cas obert el desembre de l’any passat contra 10 exempleats del Danske Bank. Això implica el suposat rentat de prop de 300 milions d’euros. La policia va dir que la mort de Rehe no serà investigada. «No hi ha senyals de violència al cadàver, i no hi ha indicis d’un accident. No s’obrirà cap investigació», va dir la policia després de trobar el cos de Rehe a prop de casa seva.

La policia estoniana va emetre una ordre de recerca de persones desaparegudes dilluns, en la qual deia que Rehe havia sortit de casa seva aquell matí i que la seva família no tenia informació sobre el seu parador. Dotzenes de persones s’havien unit a la recerca d’un home de 56 anys als boscos del voltant de la seva casa en un suburbi de Tallinn, un barri acomodat de petites cases que està envoltat de grans àrees de zones verdes. 

Temes:

Bancs