LA FOGUERA

Feliços nazis negres

Feliços nazis negres

juan SOTO ivars

2
Es llegeix en minuts
Juan Soto Ivars
Juan Soto Ivars

Escriptor i periodista

ver +

Donat que les intel·ligències artificials estan fabricades per empreses nord-americanes, tenen amb la realitat els mateixos problemes que aquesta gent guillada de l’altre costat de la bassa grossa: no ho poden evitar. Una cultura en què la diversitat ve amb calçador imposa per a les IA els mateixos vetos i límits que per a qualsevol redactor de diari. Tenen el mandat de mostrar sempre una realitat com la de les adaptacions de Disney: l’arc de Sant Martí racial.

Si fa uns anys se’ns escapava el riure quan Google Imatges era incapaç de mostrar una família heterosexual blanca, considerant que no és una cosa que convingui exhibir massa, ara rebem extasiats les espifiades de la IA. L’any passat, amb la popularització del ChatGPT, era molt divertit fer enfadar el cervell demanant-li que t’expliqués acudits masclistes després d’haver-li demanat acudits contra els homes. Era capaç d’inventar insults per a Arévalo, però amb els seus acudits no només no s’hi atrevia, sinó que la insistència el podia ofendre. Un dia li vaig demanar que defensés, un per un, tots els partits de l’arc parlamentari espanyol. Només s’hi va negar amb un. ¿Endevineu quin?

Notícies relacionades

Doncs bé: grandiosa anècdota aquesta setmana. Al nou programa d’IA d’Adobe, Firefly, un internauta li va demanar que sisplau creés una foto de soldats alemanys el 1945. Un hauria imaginat carnissers de les SS buidant els camps amb metralletes o membres extenuats de l’exèrcit del poble en l’agònica defensa de Berlín, però, com aquell qui res, Firefly va vomitar un magnífic grup de nazis amb ulleres, tots ells somrients i... ehem, tots negres.

Algú podria argumentar que Firefly no ha entès correctament la diversitat ficada amb calçador: ¡es tracta de fer tornar negres, dones o gais només els personatges històrics positius! Mozart, Marie Curie i fins i tot Martin Luther King, però no de cap manera Hitler. Hitler, en termes de cultura inclusiva, no només hauria de ser blanc, sinó que a més hauria d’aparèixer amb un tupè ros ben esbojarrat, estil Trump. I el mateix per a Pol Pot, Stalin o Idi Amin. Si la IA no és capaç d’entendre com és que Idi Amin s’ha de mostrar blanc, ¡tan intel·ligent no deu pas ser! Però, en realitat, és Firefly qui ha entès més bé la connexió entre el nacionalsocialisme alemany i la mania americana de veure-ho tot a través de la raça.