Calleja munta a Cantàbria una ‘ratomàquia marciana’

Calleja munta a Cantàbria una ‘ratomàquia marciana’

FERRAN MONEGAL

2
Es llegeix en minuts
Ferran Monegal
Ferran Monegal

Crític de televisió

ver +

S embla que el Planeta Calleja (Cuatro) ha quedat curt i Jesús Calleja ha posat les seves esperances en Mart. Acaba de llançar la primera entrega de Misión Marte, portant a una cova de Cantàbria dues criatures famoses: la presentadora de televisió i youtuber Inés Hernand i l’actor Félix Gómez. Vestits d’astronautes, passaran uns dies en un mòdul subterrani que recrea les mateixes condicions que tindrien si fossin en una base de Mart.

Monitoritzats per Calleja des de l’exterior, hem vist la seva primera jornada. L’habitacle marcià recorda una mica la gàbia de Guadalix de la ratomàquia Gran Hermano. Als dos elegits també els fan malifetes. Els espatllen l’aire condicionat i els diu Calleja, per la megafonia: "¡Si no el sabeu arreglar, morireu d’hipotèrmia en 20 minuts!". I afegeix a més un avanç del capítol vinent, en què els comunica que la reserva d’oxigen està gairebé esgotada, que la nau de rescat s’ha avariat, i que la nova nau no arribarà fins d’aquí a... ¡dos anys! ¡Ahh!

Són pinzellades d’entreteniment inofensiu. Bastant risible. Fins i tot la mateixa Inés Hernand, amb gran sentit de l’humor, exclama en un moment donat: "Tant de bo les futures dones astronautes s’emportin a Mart i a la Lluna un Satisfyer". A mi, personalment, més que aquest jocós exercici de ratomàquia marciana, m’ha interessat la conversa que ha mantingut Calleja amb l’assessor Bernard Foing, astrofísic de l’Agència Espacial Europea. Calleja li va preguntar: "¿Per què hem d’anar a la Lluna i a Mart?". L’astrofísic va intentar persuadir-nos: "Serà una nova economia per a benefici de tots els ciutadans". I va rematar: "Serà el renaixement d’una nova civilització". ¡Ah! És entendridor, però tot apunta a tot el contrari.

Notícies relacionades

Fa uns mesos, al setembre, la nostra companya Leticia Blanco ens va parlar aquí, a EL PERIÓDICO, del llibre de Douglas Rushkoff La supervivencia de los más ricos. Explica aquest assaig que una reduïdíssima elit de milmilionaris considera que la Terra està esgotada. I busquen per a ells un altre paradís extraterrestre en el qual poder continuar vivint tan a gust albergats.

Sembla que Jeff Bezos, Richard Branson i Elon Musk estan en aquesta línia. Un negoci formidable. Aquí el fet miserable és que els milmilionaris que busquen fugir són precisament els que han arruïnat el planeta del qual ara volen marxar.