La desgraciada vida de l’inspector de la ‘Guia Michelin’

És molt trist menjar sol. S’han fet estudis científics que assenyalen que menjar en soledat dispara la depressió una barbaritat. Aquesta setmana el programa Equipo de investigación (La Sexta) ha contactat, a Bangkok, amb un exinspector de la Guia Michelin. Ho va ser durant cinc anys. Deia: "És una vida solitària. Ens presentem als restaurants amb nom fals. Anem d’incògnit. No ens pot reconèixer ningú. Més del 80% de les vegades mengem i sopem sols. I així any rere any".
¡Ah! Aquest exinspector, anomenat Mr. Watson, ens va transmetre un sentiment d’orfandat existencial molt gran. Mengen com prínceps, endrapen viandes exquisides regades amb vins fabulosos, accedeixen a sessions de la més colossal aristocràcia gastronòmica, però estan condemnats a anar mastegant en la més absoluta soledat. Horrible: tot plaer es dilueix si no es comparteix. Sigui el plaer que sigui, de qualsevol àmbit. Recordo que a mitjans dels anys 60, quan van estrenar a Barcelona la pel·lícula Ningú no és perfecte, vaig anar a veure-la sol. Vaig tornar la setmana següent acompanyat: vaig disfrutar i vaig riure moltíssim més.
Aquest programa que ha presentat Glòria Serra a La Sexta, aprofundint una mica sobre l’univers de les estrelles Michelin, demostra que som davant un fenomenal tinglado. Prova d’això és que la mateixa organització Michelin no ha volgut participar-hi ni atendre a cap qüestionari del programa. S’hi mouen molts diners.
El sistema és similar al tinglado de la concessió dels Oscars de Hollywood. Davant un muntatge global tan formidable, la gran aspiració de tot xef de restaurant és poder visibilitzar-se. Donar-se a conèixer. Cridar l’atenció.
El gastrònom Miquel Sen, que va dirigir el programa Cuines de TV-3 durant 14 anys, va escriure al seu llibre de memòries Confieso que he comido: "Molts cuiners, abans que saber cuinar, el que volen és sortir a la tele". Efectivament. Presencia mediàtica. Focus i càmeres. Sortir en pantalla, tot i que sigui fent postures en un concurs o elaborant una humil sopa d’all. ¿Prestigi o popularitat? He de parlar amb Pau Arenós perquè m’il·lumini en aquest dilema.
Tornant a la trista soledat de Mr. Watson, deia: "He conegut inspectors que sopaven dues vegades en una mateixa nit perquè estaven mal organitzats". Doblement condemnats.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Educació Sánchez reduirà per llei les hores lectives del professorat
- Apunt La sort va salvar Fermín
- Seguretat viària ¿Es podrà circular a més de 120 km/h? Els canvis que venen a les autopistes i autovies europees
- El Govern aprovarà l’embargament dimarts després de superar els esculls
- El Rei agraeix a Al-Sisi el seu paper per a un alto el foc a Gaza
- Santa Tecla 2025 Tarragona i Mataró s'enfrontaran en un duel musical de bandes per commemorar els 100 anys del pasdoble 'Amparito Roca'
- Minimitzar les conseqüències L’oficina tècnica per coordinar les obres de Rodalies arrencarà a l’octubre
- ACTUALITAT BLAUGRANA El FC Barcelona prepara ja el retorn a l’estadi de Montjuïc
- Nou informa ANAR El ‘bullying’ creix a Espanya a causa del mal ús de la intel·ligència artificial
- A ALACANT Sánchez anuncia un pla de 13.000 milions, la inversió més gran de la història per als aeroports espanyols