La foguera

El Fragade Bildu

El Fragade Bildu

juan soto ivars

2
Es llegeix en minuts
Juan Soto Ivars
Juan Soto Ivars

Escriptor i periodista

ver +

A quests dies no es pot encendre la tele sense quedar enlluernat per l’emblanquiment de Bildu. Aquesta coalició ha deixat de ser una força amb la qual no era ètic pactar i s’ha convertit en el bastió que ens protegeix de la ultradreta. Tot això, a causa de l’interès de Pedro Sánchez de continuar sent president a qualsevol preu. Sobre els moviments de natació sincronitzada dels tertulians que misteriosament canvien la seva opinió quan així ho requereix el Govern, hi ha alguna cosa per dir. Com que Sánchez va entregar Pamplona a Bildu, vaig haver de sentir un individu que no sé qui és exclamant a La Sexta que, a Bildu, molta gent es va jugar la vida en la lluita contra ETA. Em vaig quedar estupefacte, però a continuació aquesta distorsió es va reproduir a la boca d’altres, en altres canals, i en textos escrits. Les consignes governamentals sempre es descobreixen pel moviment, com a les soques de la grip.

El Fragade Bildu /

Bé, ara que Bildu és progressista, és hora de seguir per aquest camí i convertir el partit en el qual s’integra l’antiga Batasuna en víctima del terrorisme. No em sorprendria que algú acabés argumentant això en una tertúlia. Temps al temps.

Quan la propaganda campa al seu aire, només ens queda la memòria. ¿Va ajudar part de Bildu a desmantellar ETA? Sí, això és veritat. Van ajudar quan van veure que els objectius d’independència no s’aconseguien amb morts. Allà acaba el recorregut ètic de la formació: si matar no serveix i fins i tot destorba l’objectiu, llavors cal deixar de matar. Total: que hi va haver membres de Bildu que van posar l’espatlla per convèncer altres membres de Bildu que ja hi havia prou feixistes enterrats.

Notícies relacionades

La cosa és que continuen junts, a Bildu, els uns i els altres. També van ajudar certs ministres franquistes a desmantellar el Règim, ¿veritat? Suárez, Fraga, etcètera. Doncs bé: a Bildu pots trobar-te un Fraga, un Suárez, però també està Blas Piñar. ¿No és estrany, això? La Transició va separar Fraga i Fuerza Nueva, un a la democràcia, i els altres, a la seva destrucció. Doncs bé, a Bildu estan junts. ¿Per què deu ser? Perquè tenen un enemic comú: Espanya, l’espanyol i la Constitució.

De manera que, si bé hi ha un Fraga a Bildu que sempre va lluitar per la democràcia, qui l’exhibeix aquests dies a fi de blanquejar el pacte de Pedro Sánchez porta arrossegant, enganxat, Blas Piñar. És tot tan progressista que un es mareja.