TU I JO SOM TRES

No es toquen, no se saluden, estan a prop, lladra un gosset

No es toquen, no se saluden, estan a prop, lladra un gosset

FERRAN MONEGAL

2
Es llegeix en minuts
Ferran Monegal
Ferran Monegal

Crític de televisió

ver +

E l lladruc del gos que s’ha sentit al Parlament d’Estrasburg ha avivat els humoristes i graciosos televisius. L’acudit més mordaç, i espinós, l’ha llançat l’actriu còmica Virginia Riezu a Todo es mentira (Cuatro). Ha dit, en forma de pregunta: "¿Al Parlament Europeu es pot lladrar i no es pot parlar en català?". Aquesta facècia es pot interpretar, des de Catalunya, de formes molt controvertides.

No es toquen, no se saluden, estan a prop, lladra un gosset /

Entronca amb aquella anècdota que circulava als anys 60 segons la qual un famós locutor xilè establert a Espanya, Bobby Deglané, va dir que els catalans, quan parlen, lladren, i la gran Mary Santpere li va contestar: "Jo només sé que els catalans als gossos els anomenem Bobby". Pel que sembla aquesta anècdota era una notícia falsa. Però l’explico perquè els més jovenets, que potser la desconeixien, comprenguin com es pot enverinar l’ambient retorçant la lingüística.

Al marge del gosset i el seu lladruc, el millor d’aquella jornada ha sigut com s’han excitat els informatius amb la imatge de Sánchez i Puigdemont coincidint, a pocs metres de distància, a Estrasburg. La reacció més bonica al meu entendre ha sigut la de Toni Cruanyes, presentador del TN vespre (TV-3). Es va acostar a la foto dels dos polítics que apareixia ampliada al seu plató, la va escorcollar amb tendresa i va exclamar: "¡No s’han reunit! ¡No s’han saludat! ¡Però han estat "a tocar"! És a dir, han estat a propíssim. I Cruanyes projectava la seva maneta cap a la foto, potser amb la il·lusió de donar-los una afectuosa empenta per unir-los.

Notícies relacionades

A les Notícias d’A3 TV, Sandra Golpe també va abocar el seu interès en aquesta estampa d’Estrasburg. Però amb una vibració diferent. Va advertir: "Sánchez i Puigdemont han evitat saludar-se… en públic". ¡Ah! És un interessant i perspicaç matís. "No, en públic" suggereix, insinua, que Sánchez i Puigdemont, en privat, sí que podrien haver-se reunit.

Deia ahir l’exconseller Jaume Giró al Més 324 (TV-3) que aquesta multitud de taules de negociació que hi ha muntades beneficien únicament Pedro Sánchez. "L’únic que coneix les cartes que es juguen a cada taula és ell". Efectivament. Aquí l’apassionant és que a més de la possible reunió secreta amb Puigdemont, potser ja n’ha tingut una altra amb Junqueras, i una tercera amb Aragonès. I jugant amb cada un un joc diferent: Monopoly, dòmino i parxís.

Temes:

Cuatro