Tu i jo som tres

La crítica de Monegal: Corre, posa la tele, que veurem com peguen a la premsa

La crítica de Monegal: Corre, posa la tele, que veurem com peguen a la premsa
2
Es llegeix en minuts
Ferran Monegal
Ferran Monegal

Crític de televisió

ver +

Fa 10 dies que van començar les manifestacions contra l’amnistia a la zona de Ferraz de Madrid. Totes les cadenes han experimentat una pujada d’audiència magnífica. No només els informatius. També els magazins.

‘Todo es mentira’ (Cuatro) va aconseguir la seva xifra rècord: 7,5% de quota de pantalla. La Sexta, en particular, s’ha distingit en aquesta pujada. ‘Más vale tarde’ ha arribat a rècord de temporada: 9,1% de quota de pantalla. ‘Al rojo vivo’, el mateix: 14,1%. ‘El intermedio’ va tancar la seva millor setmana de l’any: 7,8%. Potser el més significatiu ha sigut ‘La SextaXplica’: ha passat del seu habitual 5%, a un 9,4% aquest dissabte, també xifra rècord. Més complicat és valorar en què consisteix exactament l’interès de l’audiència. Hi haurà qui segueixi els directes lamentant l’actitud dels ultres i hi haurà qui, veient volar les llambordes, ho disfruti. Dins d’aquesta contemplació, els periodistes estem adquirint una rellevància superlativa. Una rellevància ‘malgré nous’. Som protagonistes –sense pretendre-ho– per les agressions que ens claven.

Notícies relacionades

A la batalla de Ferraz he vist els violents sacsejar i increpar equips de TVE, d’Antena 3, de La Sexta, de Cuatro, de la CNN… A la manifestació de Barcelona de fa un mes contra l’amnistia vaig veure un equip de TV-3 increpat per uns exaltats que els deia «¡nazis!». Ara a Madrid els crits eren: «Tros de ‘maricon’ / Desgraciat / Fora d’aquí / Mentiders / Premsa espanyola, manipuladora». Fins i tot vaig escoltar un «¡maçons!», però no sabria dir-los contra quin equip televisiu.

L’altre dia me’n vaig anar a prendre un talladet a un bar pròxim al meu domicili. Era gairebé buit. Va entrar una parella, d’uns trenta anys, i ella li va dir al bàrman: «Posi la tele, ‘pliis’». I el seu company hi va afegir: «Posi-la, que a aquesta hora a Madrid ja han d’estar atiant els periodistes». No vaig notar que ho diguessin amb alegria. No era un to per disposar-se a disfrutar. Jo crec que era, senzillament, una curiositat per veure les llambordes, la càrrega policial i, sobretot, els vistosos improperis i posats contra els periodistes, proveïts amb casc i armilla protectora com si fossin a Ucraïna, però eren a Madrid. ¡Ah! L’ofici informatiu, que només és una missatgeria entre el succés i el públic, ha sigut transformat. Ens col·loquen formant part del succés, sense ser-ho. A la tele tot és espectacle.