Tu i jo som tres

La crítica de Monegal: Nadiuska, i altres víctimes del mercat de la carn

La crítica de Monegal: Nadiuska, i altres víctimes del mercat de la carn

Atresplayer

2
Es llegeix en minuts
Ferran Monegal
Ferran Monegal

Crític de televisió

ver +

Per consell de la nostra companya Inés Álvarez m’he submergit en la plataforma Atresplayer per veure la docusèrie ‘El enigma de Nadiuska’ que acaben de penjar. És un treball demolidor. És alhora un crit, i un retrat, sobre la generació d’artistes del ‘destape’, utilitzades, espremudes i després llençades al contenidor dels objectes gastats.

Notícies relacionades

El talent de la directora Valeria Vegas, afegit a Lavinia (Cristina Vicente i Rubén Mayoral), productora que sap fer bé les ecografies documentals, ens ofereixen tres capítols sobre aquesta enigmàtica dona que encara avui es discuteix si és alemanya, russa o polonesa, que va aterrar a Espanya el 1971, i que va ser la primera reina del ‘destape’. Es diu que va ser la primera d’ensenyar les tetes al cine, que va ser la primera famosa a despullar-se per a la revista ‘Interviú’, i que va arribar a estrenar tres pel·lícules al mes, una gesta inigualada. Sempre obligada a despullar-se en totes les seves intervencions cinematogràfiques, avui, i des de fa 20 anys, està reclosa en un psiquiàtric. «No està boja, la van tornar boja», adverteix el documental. I es rastregen culpables. D’entrada, el llavors poderosíssim mànager Damián Rabal, que en va ser el fabricant. La va transformar en icona sexual. La primera en el mercat de la ‘carn’. La principal ‘deixebla’ de la seva ‘quadra’. La que li proporcionava més dividends. Fins al dia que va voler volar pel seu compte i ‘el fabricant’ va decidir esbudellar la nina i aniquilar-la. També el productor i director cinematogràfic Ignacio F. Iquino –tèrbol personatge, segons el documental– va contribuir a turmentar-la en els seus sospitosos rodatges. 

El capítol 2 és fonamental. Eleva la mirada i enfoca, per primer cop a la televisió, el paisatge humà de ‘les altres Nadiuska’ d’aquells anys. Sara Mora, Sandra Alberti, Yvonne Sentis, Carmen Platero, Jenny Llada, Josele Román... Potser alguns de vostès les recordin amb imprecisió. Elles sí que saben el que van haver de passar. I ho han explicat. Des d’anar a un càsting de feina i trobar-se el productor amb bata, en un apartament que tenia com a moble més rellevant el llit i una ampolla de xampany, fins a formar part, sense saber-ho, de ‘books’ fotogràfics com a oferta sexual de pagament per a poderosos personatges. Aquesta docusèrie és important. Compte el que el ‘destape’ tapava. L’imperi Atresmedia l’hauria de col·locar en obert al més aviat possible.