Tu i jo som tres

La crítica de Monegal: 8TV ha tancat, el múltiplex queda en l’aire

La crítica de Monegal: 8TV ha tancat, el múltiplex queda en l’aire
2
Es llegeix en minuts
Ferran Monegal
Ferran Monegal

Crític de televisió

ver +

Acaba de tancar 8TV. Era un tancament anunciat. No tenia audiència ni diners per aguantar-se. Des que el 2021 l’italià Nicola Pedrazzoli va comprar al Grup Godó la cadena –i el múltiplex amb tres freqüències més– han passat poc més de dos anys. No ha aconseguit passar de l’1% de quota de pantalla ni ha concitat l’interès d’inversors acreditats.

La trajectòria de Pedrazzoli a Catalunya data del 1998. Els seus intents televisius (Canal 50, Canal Catalá, Teve.cat.) es resumeixen en deutes, impagaments i trencaments. Diuen que es reconforta passant temporades a Nova York, on regenta un parell de pizzeries. Aquesta nova incursió, amb 8TV, obeeix a la seva innegable perspicàcia. Va advertir que Catalunya, amb l’excitació del ‘processisme’, oferia un paisatge de tribus polítiques irreconciliables, Va pensar que podia treure profit d’uns i d’altres oferint-los una plataforma televisiva a l’estil de la ‘pizza al taglio’.Aquí els ho vaig explicar fa un any. Pizza rectangular, format 16:9, servida en porcions, i amb ingredients a gust del que paga.

ERC i Junts van ser-ne clients principals. Esperava bones compensacions via monetària directa i via publicitària. No pretenia fer ‘pupa’ a TV3, tot i que ho digués en entrevistes per donar-se un punt d’importància. No es pot lluitar contra un artefacte que gaudeix de doble finançament: diners públics, i diners de publicitat privada. Ell només pretenia fer negoci estudiant bé la necessitat de la política tribal. ¡Ah! Però les tribus no anhelen crear una altra tele. No tenen paciència per a això. És costós, amb resultat incert, i en tot cas a molt llarg termini. El que els il·lusiona de veritat és anar colonitzant TV3, aquest fenomenal engranatge, ben greixat, i d’acció i resultats immediats. L’última esperança de Pedrazzoli va ser l’‘operació Trias’: passar a gestionar també Barcelona Televisió, mantenint-li el reg amb fons municipals. Però Trias no va arribar a alcalde i el pla va quedar en especulació no verificable.

Tancada 8TV, queda el múltiplex a l’aire. Un múltiplex és una concessió pública que sempre sol ser adjudicada a dit, tot i que dissimulant. Abans era un bé molt preuat. Avui muntar una tele privada és una temeritat. El meu pronòstic és que l’hi donaran a TV3 perquè puguin emetre en HD altres dels seus canals. Alguna cosa traurà Pedrazzoli a canvi. Al cap i a la fi ha posat part de la seva pizza al servei de la causa.

Notícies relacionades