4
Es llegeix en minuts
Marisa de Dios
Marisa de Dios

Periodista

Especialista en sèries i programes de televisió

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els matins televisius espanyols han sigut, tradicionalment, territori femení. Ana Rosa Quintana, Susanna Griso, Mariló Montero, María Casado, Mònica López... Però si hi ha hagut una pionera de les reines televisives dels magazins matinals a Espanya aquesta ha sigut María Teresa Campos. La presentadora malaguenya ha mort als 82 anys després que en els últims mesos ja haguessin saltat diverses vegades les alarmes pel seu estat de salut, ja que havia patit un deteriorament cognitiu important a conseqüència d’una malaltia d’origen neurològic incurable.

Tot i que era àmpliament coneguda per la seva trajectòria televisiva, on en els seus inicis va ser ‘noia Hermida’, María Teresa Campos va començar la seva carrera a la ràdio. La va descobrir el director de Radio Joventut de Màlaga quan, després de poc temps de llicenciar-se en Filosofia i Lletres, es va presentar a un concurs de l’emissora, on ja treballava el seu germà. Allà va demostrar que estava feta per a locutora. Van ser anys molt intensos a les ones, on va conèixer l’home que es convertiria en el seu marit i pare de les seves dues filles, el periodista José María Borrego Doblas.

El 1968 va fitxar per Ràdio Popular COPE a Màlaga, on es va posar al capdavant del programa musical ‘Español Pop’, i va trencar motllos parlant de feminisme en espais com ‘Mujeres 72’, de Ràdio Joventut. El 1980 va ser nomenada Directora d’Informatius d’Andalusia de RCE (Radiocadena Española), tasca que li va valer un premi Ondas, i després exerciria el càrrec a Madrid.

Divorci i ‘noia Hermida’

El seu desembarcament a la capital va venir acompanyat d’un mal moment personal, pel seu divorci, però li va portar moltes alegries professionals. Perquè va ser la seva porta d’entrada a la televisió, el mitjà amb què va conquistar un enorme èxit.

Va debutar com a col·laboradora en el programa de TVE ‘Esta noche’, presentat per Carmen Maura, però aviat es va guanyar el lloc de presentadora en espais com a ‘Estudio directo’, ‘La tarde’ i ‘Diario de sesiones’, que va compaginar, amb les ones de RNE.

Però el seu gran enlairament arriba quan es converteix en ‘noia Hermida’ a ‘Por la mañana’, de TVE. Al magazín matinal de Jesús Hermida destaca, sobretot, en els seus duels dialèctics amb Patricia Ballestero. Més endavant, el 1990, substituiria el seu mestre televisiu en el programa de sobretaula ‘A mi manera’, després rebatejat com ‘Esta es su casa’ i ‘Pasa la vida’.

De Telecinco a Antena 3

TVE va decidir traspassar-lo a la franja matinal, forjant-se llavors el sobrenom que l’acompanyaria a partir de llavors com a reina dels matins. Però el 1996 no va poder rebutjar una temptadora oferta de Telecinco, que va voler emular la fórmula que tan bé li havia funcionat a La 1 amb Campos, ara sota el títol de ‘Día a día’.

I ho va aconseguir amb escreix. El programa, que va estar en antena fins al 2004, va ser tot un èxit d’audiència i va aconseguir unir seccions d’allò més eclèctiques: crònica social i repàs de les notícies dels ‘realities’ de Telecinco amb un grupet amb famosos, periodistes i gent del carrer; successos; actuacions musicals; teatrets en un pati de veïns junt amb el seu gran amic i ‘marit televisiu’ Paco Valladares; una taula de debat amb periodistes de renom... La que va ser ‘noia Hermina’ va llançar en els seus programes els ‘nois i noies Campos’: Rocío Carrasco, la seva filla Terelu, Jorge Fernández, Alejandra Prat...

El seu fitxatge per Antena 3 el 2004 va ser d’allò més sonat. No només pel contracte milionari, sinó perquè es va viure el primer gran duel de les reines dels matins: Ana Rosa Quintana a Telecinco amb ‘El programa de Ana Rosa’ i María Teresa Campos a Antena 3 amb ‘Cada día’. El combat d’audiències es va saldar a favor de la primera, que avui encara manté el seu magazín a la cadena de Mediaset.

‘Reality’ propi

En els últims anys, els seus treballs televisius més destacats han sigut a Telecinco, amb ’La mirada crítica’, ‘¡Qué tiempo tan feliz!’, com a defensora de l’espectador de ‘Sálvame’ i amb el divertit ‘reality’ ‘Las Campos’, on mostrava el seu dia a dia a la seva mansió i les interioritats de la relació amb les seves filles, Terelu Campos i Carmen Borrego, i la seva llavors parella, Bigote Arrocet.

Notícies relacionades

El seu festeig amb l’humorista, amb qui fins i tot es va atrevir a treure un disc, la va convertir en objectiu de la premsa del cor, una cosa que ella va portar amb bastanta naturalitat. També es va saber adaptar als nous temps i, el 2020, va llançar el seu canal de Youtube on va entrevistar personatges com els Javis, Raphael, Pablo López i Candela Peña.

En els últims mesos, la dona que va poder presentar el ‘Telediario’ a principis dels 80 i que va acabar deixant empremta als magazins televisius espanyols ha acaparat titulars pel seu delicat estat de salut, després que sortissin a la llum diversos ingressos hospitalaris, problemes neurològics, d’anèmia i apatia.