Futur de la tele a Catalunya

TV-3 mira de reüll el gran parc audiovisual de les Tres Xemeneies: ¿la tele preveu el trasllat?

TV-3 mira de reüll el gran parc audiovisual de les Tres Xemeneies: ¿la tele preveu el trasllat?

EPC

4
Es llegeix en minuts
Inés Álvarez
Inés Álvarez

Periodista

Especialista en programes de televisió i sèries

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La Catalunya Media City, complex audiovisual que es projecta a l’àrea de les Tres Xemeneies, entre Sant Adrià de Besòs i Badalona, va agafant forma i ja sorgeixen veus que apunten que TV-3 podria ser una de les potencials inquilines, ja que els 11 platós dels quals disposa de vegades són insuficients. I més tenint en compte l’ambiciós projecte de producció amb el qual es vol complir un dels punts del Pla estratègic, que els ha provocat alguna necessitat puntual de llogar algun plató. Amb aquest panorama sorgeix la pregunta: ¿3Cat està pensant en la possibilitat d’aquest trasllat?

Els 11 platós dels quals disposen a Sant Joan Despí són molt diferents entre si. D’una banda, hi ha el Plató 1, de 800 metres quadrats, el més gran, on es fan programes que necessiten molt espai, com el ‘talent’ musical ‘Eufòria’ i ‘La Marató’, i el Plató 11, de 10 metres quadrats, on es realitzen produccions en ‘streaming’ per a xarxes socials. «Més enllà de les dimensions, estem treballant per utilitzar la tecnologia per poder produir contingut audiovisual des de qualsevol espai», asseguren fonts de 3Cat a EL PERIÓDICO.   

Gran fàbrica de continguts

No obstant, admeten que el fet que aquest nombre de platós i les dimensions dels espais siguin suficients o no depèn de les necessitats de producció de cada moment. I que els últims mesos s’ha incrementat de manera important la que estan portant a terme per a les diverses finestres de distribució: «3Cat es vol convertir en la gran fàbrica de continguts de servei públic i en català. I això implica produir més per a les diferents finestres. Aquest augment de producció ha comportat que en alguns casos sigui necessari comptar amb altres platós», afirmen aquestes fonts.

Aquesta necessitat és la que ha fet que a 3Cat es licités la contractació d’un plató per al debat electoral i la nit de les eleccions municipals del maig, ja que el Plató 1 estava ocupat per ‘Eufòria’, encara en emissió. El plató va ser llogat al grup Mediapro per 152.900 euros. Tot i que, aclareixen, es tractava d’un servei integral de producció, no només el lloguer del plató. És a dir, aquests imports incloïen dins del pressupost: lloguer de plató, control, tècnics, operadors de càmera, càmeres, il·luminació...», expliquen des de 3Cat. I assenyalen que, com que les eleccions generals no coincidien amb cap producció al Plató 1, en aquesta ocasió, la producció del debat i la nit electoral es van portar a terme en aquest mateix plató. La despesa anual en lloguers provocada per una necessitat d’espai extra, que correspon a diverses produccions, ha sigut de 915.693 euros.  

Més tecnologia que espai

Rosa Cullel, que va ser directora general de la CCMA entre el 2008 i el 2010, adverteix que no és la primera vegada que sorgeix el tema d’un possible trasllat: «De manera periòdica surt això que es queda petit, que es vol ampliar, portar-lo a un altre lloc... Però jo considero que Sant Joan Despí és molt gran», diu. «Si ara es fes una televisió, no crec que tingués aquest espai», postil·la. S’ha de recordar que la superfície del solar de Sant Joan Despí és de 37.800 metres quadrats i la superfície construïda total és de 40.367.

«Potser es pot necessitar més tecnologia, però, no, espai», afegeix. Des del punt econòmic ho veu complicat. «A més, les televisions públiques tenen uns pressupostos molt limitats. I en un moment en el qual hi ha menys publicitat... Encara que hi hagués la necessitat, veig complicat entrar ara en inversions d’aquest tipus». Tot i que creu que la inversió en els terrenys i instal·lacions de TV-3 ha d’estar ja àmpliament amortitzada, desconeix si els podria vendre. Però, segons la seva opinió, creu que si pensen en aquest trasllat, no serà urgent ni vital» en aquests moments.

Els platós més ben explotats

Notícies relacionades

De la mateixa opinió és el periodista Ramon Colom, que al llarg de la seva carrera ha exercit diferents càrrecs en televisions i productores i actualment és membre del Consell d’Administració d’RTVE. Així, en un article publicat en aquest diari, ‘Prudencia, prudencia’, en el qual, en relació amb el projecte del complex audivisual del Besòs, analitzava si Catalunya tenia prou platós, assegurava que «els de TV-3 són els més ben explotats de tot Espanya». Però la qüestió és si passaran de ser els més ben explotats a insuficients. I si les Tres Ximeneies podrien ser la solució. Fonts del grup Mediapro consultades per aquest diari s’hi declaren a favor: «Ens sembla que l’operació seria un impuls per a TV-3 i un impuls per al projecte del 3X».

A 3Cat es mostren prudents, tot i que no semblen descartar-ho. «La Catalunya Media City és un projecte molt rellevant i ambiciós per al país, que en aquests moments està en fase de treball. Ens sembla un projecte molt interessant i el nostre Pla estratègic estableix que estudiarem la nostra implicació a mesura que anem coneixent tots els detalls sobre el projecte i treballant tots els escenaris», conclouen.