Tu i jo som tres

La crítica de Monegal: ‘Le 14 juillet’ del ‘Deluxe’, guillotina inclosa

La crítica de Monegal: ‘Le 14 juillet’ del ‘Deluxe’, guillotina inclosa

Telecinco

2
Es llegeix en minuts
Ferran Monegal
Ferran Monegal

Crític de televisió

ver +

El programa ‘Deluxe’ ha sigut decapitat a Tele 5 la nit del 14 de juliol. Dos-cents trenta-quatre anys abans, a París, la mateixa nit, el doctor Joseph Ignace Guillotin es dedicava a esmolar la fulla de la guillotina.

Notícies relacionades

Aquest rèquiem del ‘Deluxe’ ha sigut oficiat per María Patiño i Terelu Campos, i darrere seu tot el personal del programa. Excepció feta de Jorge Javier Vázquez i Belén Esteban que no s’han personat en el funeral, cosa significativa. Per realçar la cerimònia el programa ha buscat figuretes, criatures amb cert grau de popularitat en aquest món de l’entreteniment tafaner, i només han pogut trobar Leticia Sabater i Merceditas Milá. ¡Ah! Totes dues són una garantia perquè per tal de sortir a la tele s’apunten al que sigui, això sí. Durant l’esdeveniment fúnebre s’han succeït diverses al·lusions a la direcció de Tele 5. Des d’un cartell que van col·locar, ben visible, que deia: «Es traspassa, raó la cúpula», fins a sanglots i retrets a aquesta ‘cúpula’, molt humans i comprensibles. A ningú li agrada que el guillotinin. Però l’últim crit, ja pujades Terelu i Patiño a una furgoneta, va ser «El ‘Deluxe’ no morirà, ¡el ‘Deluxe’ se’n va de viatge!». O sigui que, després de Tele 5, hi ha vida. Veurem si és així i troben empara a les plataformes de pagament. És difícil que algú pagui per veure el que el ‘Deluxe’ produeix, però ficats allà, com un ingredient més de l’enorme catàleg d’aquestes colossals superfícies, poden tenir un període suplementari de vida.

Aquest funeral no va tenir gaire seguiment. Però sí que han aconseguit, aquestes últimes setmanes en què ja se sabia el seu final, que qualli la idea que la seva desaparició és per motius ideològics. Pot semblar surrealista que un programa amb una trajectòria que és un manual de com rostir vísceres a la graella, pretengui ser analitzat des d’òptiques polítiques. En qualsevol cas, aquest 14 de juliol del ‘Deluxe’ és exactament al revés del ‘14 juillet’ de París. A Tele 5 és la ‘cupula’ de l’imperi la que ha guillotinat els seus empleats de l’obrador de la triperia. A París va ser al revés. El moviment va néixer des de baix, va ser el poble qui va guillotinar els de dalt. S’ha assenyalat l’actual president de Mediaset, Borja Prado, com el gran guillotinador del ‘Deluxe’. Hauria de repassar la història el senyor Prado. El cap de Robespierre també va acabar rodant sota el tall de la guillotina, i el seu cos enterrat en calç viva.