La crítica de Monegal: Una Reina mai porta banyes, i si en porta, no se n’assabenta

La crítica de Monegal: Una Reina mai porta banyes, i si en porta, no se n’assabenta
2
Es llegeix en minuts
Ferran Monegal
Ferran Monegal

Crític de televisió

ver +

Ja estan penjats a HBO Max els quatre capítols que David Trueba i Jordi Ferrerons –produïts per Lavinia– li han dedicat a la reina Sofia. ‘Sofia y la vida Real’ és un intent d’aproximació documental a una Reina d’Espanya amb una trajectòria, caràcter i vida que han estat sempre envoltades d’una opacitat, un misteri, indiscutibles.

Sofia ha sigut una reina amb difuminada figura. Aquest treball televisiu, a més d’una important part videogràfica d’arxiu, s’ha estructurat a base d’un ‘corpus’ opinatiu que en general ha confluït en un retrat compartit: ningú la coneix a fons, les úniques amigues de Sofia són la seva germana Irene i la seva cosina Tatiana, amb prou feines hi ha imatges seves passejant o menjant en algun restaurant de Madrid, i a més li continua costant parlar castellà, perquè el seu idioma de tota la vida és l’anglès. ¡Ah! Aquesta llunyania existencial, en aquest documental es transmet molt bé, apuntant raons que l’expliquen. D’entrada, un matrimoni de recurs o conveniència amb Joan Carles, quan qui ella estimava era Harald, el noruec. I després el cop definitiu, quan el gener de 1976 se’n va amb els seus fills ‘a donar-li una sorpresa al papa’ que en teoria estava caçant a les muntanyes de Toledo. «¡I a l’entrar en una habitació de la finca se’l troba follant amb una senyora!», diu un excitat Jaime Peñafiel.

Notícies relacionades

I Pilar Urbano remata la crònica d’aquest dia explicant el que li diu a Sofia la seva mare, la reina Frederica: «A una Reina el seu marit mai l’enganya, i si l’enganya, no se n’assabenta». O sigui, traga, aguanta, i les banyes que portes fes com que no existeixen. ¡Ah! Així va començar aquest teatre, que ha durat gairebé 50 anyets. Aquesta realitat de dona enganyada, estafada, burlada i cornuda concita una barreja de llàstima, respecte i tendresa. Però algun opinador ha advertit, amb bona punteria, que és més dificil comprendre el seu silenciós paper davant les barbàries econòmiques del seu marit, de què ella també se n’ha beneficiat molt. Aquest documental apunta la impressió que Sofia ha tragat per la seva única passió: el seu fill Felip. Veure abdicar Joan Carles, i veure Felip coronat rei, pot ser que hagi sigut la gran venjança, i alhora satisfacció, de la seva vida. 

També ha sigut entendridor veure periodistes que durant molts anys han format part del seguici mediàtic de Joan Carles i Sofia, explicant-nos ara el que van ometre tants anys.