‘Teletó’ amb perspectiva de gènere

‘La Marató’ del 2023 se centrarà per primera vegada en la seva història en la salut sexual i reproductiva

El ‘teletó’ solidari vol ajudar a revertir la situació que fa que malalties que afecten especialment la dona siguin invisibles o es tinguin poc en compte

zentauroepp30754189 file   in this tuesday  july 31  2012  file photo  a radiolo201117231231

zentauroepp30754189 file in this tuesday july 31 2012 file photo a radiolo201117231231 / TORIN HALSEY

4
Es llegeix en minuts
El Periódico

La nova edició de ‘La Marató’, la que se celebrarà el 17 de desembre del 2023, serà la primera a dedicar-se a salut sexual i reproductiva, ja que aquestes malalties són les que més afecten la població en tots els aspectes de la vida i durant tota la vida, amb un efecte especial entre les dones, ja que les seves patologies específiques han sigut sempre invisibles o s’han tingut molt poc en compte. Per això aquesta edició serà a més la primera que aborda la medicina des de la perspectiva de gènere. La campanya de sensibilització i divulgació promourà la prevenció, especialment entre els joves, com una eina essencial per reduir molts problemes de salut en aquest camp.

Segons els professionals de la salut, la salut sexual i reproductiva (SSIR) inclou el conjunt de malalties que tenen una prevalença (la proporció de persones afectades en una població i moment específics) de 3 milions de persones a Catalunya, i una incidència (nombre nou de casos que apareixen en certa població i moment) que s’estima en 210,905 nous casos cada any. Són números molt elevats que també representen un cost considerable per al sistema de salut, situat en 12,2%. En el camp de la ciència, els equips de recerca de salut sexual i reproductiva firmen el 9% de les publicacions científiques catalanes, que les posicionen al món.

Totes les patologies

 Els professionals de la SSIR emfatitzen que les malalties relacionades amb la sexualitat i la reproducció són molt poc conegudes, especialment entre els joves. Aquesta edició reflectirà les patologies i complicacions relacionades amb el sistema reproductiu, la medicina reproductiva i les vinculades amb l’embaràs i el part, entre d’altres. Els exemples d’aquestes malalties i problemes, que afecten seriosament la qualitat de vida de les persones, especialment les dones, són la preeclàmpsia (una condició greu que es caracteritza per l’aparició de pressió arterial alta i proteïnes en l’orina durant l’embaràs) i l’endometriosi (malaltia crònica en què l’endometri, que és el teixit que cobreix l’úter, creix i s’implanta fora de la cavitat original).

També les infeccions de transmissió sexual, dolor pelvià i vaginisme (dolor genital causat per una contracció involuntària del múscul que envolta l’entrada de la vagina), els problemes associats amb la menstruació i el procés de la menopausa, la prematuritat, les disfuncions sexuals, les disfuncions del sòl pelvià, com el prolapse (caiguda de l’úter per la debilitat dels teixits que l’envolten), la incontinència urinària i anal, l’esterilitat, la infertilitat, els problemes en el part i els càncers de mama, de coll uterí i de la próstata.Prevenció i tractament

‘La Marató’ d’aquest 2023 té per objectiu prestar especial atenció a la necessitat de contemplar la perspectiva de gènere en totes les àrees de medicina i recerca. En concret, la capacitat de la investigació en sexualitat i la reproducció incidirà en àmbits tan necessaris com la prevenció, el diagnòstic i el tractament d’aquestes malalties en la ciutadania, posant especial atenció en les dones, el grup més afectat, amb eines avançades com la intel·ligència artificial o la telemedicina, en totes les especialitats involucrades i a través de totes les àrees de la recerca. En aquest sentit, continuarà vetllant perquè la investigació representi l’equilibri poblacional necessari per a la millora de l’esperança i la qualitat de vida de totes les persones.

 La sensibilització sobre la prevenció en el camp de la salut sexual i reproductiva és crucial. Per aquesta raó, ‘La Marató’ conscienciarà i informarà els joves, especialment les nenes, sobre el fet que la SSIR té un profund efecte durant tota la vida. D’altra banda, segons els experts, molts problemes que afecten les dones, a causa de la seva especificitat biològica, han sigut invisibles o s’han tingut poc en compte al llarg dels segles. Aquest any, el ‘teletó’ solidari vol ajudar a revertir aquesta situació.

Notícies relacionades

Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), la salut sexual és un estat de benestar físic, mental i social en relació amb la sexualitat. Requereix un enfocament positiu i respectuós per a la sexualitat i les relacions sexuals, lliure de tota coerció, discriminació i violència. Per la seva banda, la salut reproductiva es defineix com la capacitat de reproduir-se i la llibertat de prendre decisions informades, lliures i responsables. Per tant, la SSIR explora la salut del sistema reproductiu i sexual de les persones durant totes les etapes de les seves vides, respectant el dret a un cos sa. 

Des de 1992, ‘La Marató’ de TV-3 i Catalunya Ràdio han recaptat més de 236 milions d’euros (dades provisionals fins al 31 de març, quan el marcador de l’edició del 2022 es tanqui de forma permanent, dedicada a la salut cardiovascular), gràcies a la solidaritat ciutadana. Els fons procedents de donatius han permès finançar 985 projectes de recerca, que han portat a terme 1.639 equips, amb la implicació de 9.674 investigadors. Aquestes fites converteixen la Fundació La Marató de TV-3 en una potent plataforma de sensibilització i divulgació social de les malalties tractades i en una de les principals fonts impulsores de la recerca d’excel·lència a Catalunya.