Tu i jo som tres

La crítica de Monegal: Calleja, a informatius; Piqueras, al ‘tomate deluxe’

La crítica de Monegal: Calleja, a informatius; Piqueras, al ‘tomate deluxe’
2
Es llegeix en minuts
Ferran Monegal
Ferran Monegal

Crític de televisió

ver +

Certifiquem d’entrada que el viatge de Jesús Calleja a l’illa de La Palma (‘Planeta Calleja’, Cuatro) ha sigut útil. Jo diria que fins i tot imprescindible. El de menys és amb qui hi hagi anat. Fa temps que La Palma ha deixat de ser notícia. Les teles ja no hi van. El volcà ha deixat de treure lava. Torna a estar adormit. I les cadenes ja han arxivat l’assumpte: no té excitació informativa.

Notícies relacionades

El viatge de Calleja –acompanyat de Pedro Piqueras– ha servit per alertar-nos del que hi passa. Al marge de com han quedat els que ho han perdut tot, les famílies i petits empresaris que han vist com casa seva i els seus negocis han sigut engolits per la lava i la cendra, al marge d’aquesta tragèdia, n’hi ha una altra: els veïns de les localitats Puerto Nao i La Bombilla no poden tornar al seu domicili. Les emanacions de CO2 –que poden durar dècades– són mortals. Aquests dos municipis estan segellats. I els que hi vivien estan als llimbs. No han perdut la casa, però no hi poden viure. Ni tan sols acostar-s’hi. Felicito Calleja per haver col·locat el focus televisiu en aquesta dramàtica realitat. La indefensió en què es troben aquests veïns és absoluta.

Però abans de viatjar a La Palma, el programa ens ha servit un altre cop que també mereix ressaltar-se. Hem vist Calleja presentant l’‘Informativo de las 21h’ de Tele 5. Ens deia: «Em quedo com a presentador. Piqueras farà el ‘Planeta Calleja’. Espero que s’ho passin bé amb mi». Naturalment, era un gag humorístic per arrencar amb ganxo i sorprendre el públic, però aquest canvi de presentadors té un rerefons profund. Solia dir Paolo Vasile, el conseller delegat de Mediaset Espanya acabat de rellevar del càrrec, que en el seu imperi no volia periodistes, volia ‘comunicadors’. En la seva llarga etapa com a gran emperador de Telecinco vam veure escenes tremendes: Raquel Mosquera a ‘Sálvame Tomate’ donant pas a l’informatiu de Piqueras va ser una de les més surrealistes. Després d’allò alguna vegada he escrit que potser aviat veuríem la senyora Mosquera, o Jorge Javier, o Belén Esteban, o Risto, presentant les notícies de les 21 hores, i Piqueras conduint el ‘Tomate Deluxe. ¡Ah! Aquest cop d’ara de Calleja, tot i que sigui humorístic, potser és un preludi. Al ser tots ‘comunicadors’, són intercanviables. Tots serveixen. Promoció de productes publicitaris inclosa.