Tu i jo som tres

La crítica de Monegal: Si TV-3 no escalfa el personal, la protesta amaina

La crítica de Monegal: Si TV-3 no escalfa el personal, la protesta amaina
1
Es llegeix en minuts
Ferran Monegal
Ferran Monegal

Crític de televisió

ver +

Sis mil cinc-cents manifestants davant la cimera hispano-francesa segons la Guàrdia Urbana. Trenta mil segons els protestants.

En qualsevol de les dues estimacions, poc èxit de convocatòria comparat amb les milionàries concentracions processistes d’abans. He sentit aquest matí al telehipòdrom nacional opinador assenyalant que aquesta baixa assistència es deu al fet que Catalunya està cansada del procés, que està escarmentada amb tantes mentides per tot arreu, i que està farta i passa.

La meva opinió, que pot ser en part compatible amb aquesta, és que l’escassa participació es deu en gran manera al fet que TV-3 aquest cop no ha actuat d’estufa escalfant el personal, ni com a poció televisiva excitant, ni com a ‘cheerleader’ animant el personal a protestar.

A Dolors Feliu, presidenta de l’ANC –primer grup d’aquesta manifestació dissenyada a Waterloo– TV-3 no li va negar entrevista. L’hi va fer, sí. O sigui, li va donar megàfon i visibilitat perquè llancés la seva proclama. Però ho va fer a la una de la matinada, en la nocturnitat del programa ‘Més 324’.

Els ‘Telenotícies’ d’aquests dies previs tampoc s’han transformat en altaveus o ganxos per animar el personal a participar en la protesta. A causa de la curiosíssima dislèxia que li ha sobrevingut a ERC, amb Aragonès donant la benvinguda oficial a Sánchez i Macron, i amb Junqueras a l’altra banda participant en la protesta, els informatius de TV-3 han hagut de fer un art equilibrista, gairebé funambulista, francament elogiable.

Notícies relacionades

Més: aquest dijous al matí TV-3 no ha desplegat una bateria d’informadors-aplaudidors barrejats amb entusiasme amb els protestants, com feia quan en aquesta cadena manava Sanchis. Han fet un seguiment estrictament informatiu. És veritat que no ens han posat els insults a Junqueras, però sí la sonora esbroncada que els devots de Waterloo amb tanta acritud li han clavat.

Concloguem: la primera imatge del ‘TN migdia’ d’aquest dijous ha sigut Macron i Sánchez, distesos i amigables, i un rètol que deia ‘França i Espanya estrenyen llaços’. Res d’arrencar amb estampes de la protesta, ni mostrant un primer pla de la pancarta que deia «Ni França ni Espanya, ¡Països Catalans!». ¡Ah! Jo crec que Sanchis, que ara s’arrecera a 8TV, ha d’estar consternat.