Tu i jo som tres

La crítica de Monegal: Els dits de la pianista flueixen sobre les tecles

La crítica de Monegal: Els dits de la pianista flueixen sobre les tecles
2
Es llegeix en minuts
Ferran Monegal
Ferran Monegal

Crític de televisió

ver +

Deia Julia Otero a l’inici de l’estrena de ‘Días de tele’ (TVE-1), en un gest de simpàtica complicitat amb els professionals del mitjà televisiu: «Espero que no se m’hagi oblidat com es fa això. ¡Temps n’he tingut!».

¡Ah! No només no se li ha oblidat. Ens ha ensenyat que continua dominant el plató, captivant l’audiència, i fent possible que un programa que dura més de dues hores flueixi com flueixen els dits d’una bona pianista sobre les tecles. Elegant, sense perdre el somriure, repartint magistralment el joc, donant entrada a diversos col·laboradors, aprofitant també el frondós arxiu de TVE, Julia va abordar en aquesta primera entrega l’espinós tema de les notícies falses, o sigui, quan ens bombardegen amb notícies falses i ens les colen.

Va evitar treure exemples concrets de quan és la mateixa tele la que, seguint consignes, ens intenta colar una falsedat o una intoxicació. Això a TVE –i a qualsevol altra tele pública– seria terreny pantanós. Però Julia, que darrere del seu somriure sempre té a la recambra una sàvia i punxant intenció, ens deia mirant-nos als ulls: «Mai s’ha mentit tant, i mai hi ha hagut tanta gent disposada a creure-s’ho». Efectivament. Va ser molt oportú, en aquest univers de la mentida i del ‘fake’ que El Petit Nicolás, un notable i famós entabanador modern, fos precisament un dels convidats de Julia Otero.

Notícies relacionades

¿Com és possible que un noi de 15 anys es pogués ficar als cenacles polítics i fins i tot als entorns dels serveis secrets?, li preguntava ella. I ell va contestar: «Als 15 anys era director d’una discoteca. Cada cap de setmana movia més de 1.000 joves. Això ho van veure els polítics, els partits, i em van dir que em necessitaven perquè havien d’omplir els autobusos amb gent jove». ¡Ah! Els partits necessiten bestiar tendre per omplir els mítings i fer la sensació que el futur va amb ells. Que bonic. En el cas d’aquest jove sembla que el partit era el PP, i va presentar fins i tot il·lustres sessions a la Fundació FAES, i amb Aznar a prop seu.

El contingut d’aquest primer ‘Días de tele’ va fer un 11,5% de ‘share’, dos punts per sobre de la mitjana de la cadena. O sigui, un encert. Quant al continent, permetin-me aquest arpegi: Julia té 16 anys molt excel·lents a l’imperi Atresmedia (Ràdio Onda Cero), però la seva tornada a la tele ha sigut a TVE. Meditem.