Tu i jo som tres

La crítica de Monegal: Sense megàfon televisiu, Waterloo es dissipa

La crítica de Monegal: Sense megàfon televisiu, Waterloo es dissipa
2
Es llegeix en minuts
Ferran Monegal
Ferran Monegal

Crític de televisió

ver +

Acaba de plantejar l’eurodiputat de C’s Jordi Cañas, en les matinées de Gemma Niergade La 2 (‘Cafè d’idees’) un tema interessantíssim: l’evanescència, dissipació o eclipsi de tot líder polític quan l’abandona el canal de televisió que li feia la propaganda i li donava visibilitat camuflada com a informació o notícia.

Va abordar aquest assumpte Jordi Cañas quan Gemma Nierga li va preguntar: «Puigdemont, que és eurodiputat com vostè, ¿creu que tornarà en aquest 2023?», i el polític va respondre: «Que vingui quan vulgui. Ningú el detindrà. S’ha quedat sense eco. Un és Rei mentre la gent creu que està assegut en un tron. Quan la gent veu que és en una simple cadira, deixa de ser Rei». ¡Ah! Notable observació. Home, l’admirat Cañas està molt sensible amb això de l’evanescència i dissipació política perquè precisament el seu partit, C’s, està al caire de l’extinció; però té raó quan –potser per consolar-se– mira cap a Waterloo. Li ha faltat concretar, això sí.

Notícies relacionades

Quan ell diu que Waterloo s’ha quedat «sense eco» en realitat vol dir que s’ha quedat sense TV-3 com a megàfon, impuls i visibilitat televisiva. Un exemple d’avui mateix. Aquesta manifestació que s’ha cuinat des de Waterloo i que prepara Òmnium, l’ANC, Junts i la CUP contra la cimera franco-espanyola del dia 19, aquest anunci d’exhibició d’enrabiada, els deia, va rebre a TV-3, en el ‘TN vespre’ de diumenge, tot just una menció d’un minut. Una pinzellada perduda a l’interior de l’informatiu. Però com que ara també s’hi ha apuntat ERC –suposo que empassant-se gripaus i serps– resulta que en el ‘TN migdia’ de dilluns van canviar i el van destacar en el Sumari –que és la selecció de notícies més importants del dia– i a l’interior li van dedicar el doble de minutatge que diumenge. O sigui, a TV-3 no li van donar cap importància a la iniciativa de Waterloo fins que es va saber que ERC també hi participaria.

¡Ahh! Sembla que a ‘la seva’ es dissipen els temps en què enfocaven Waterloo cada dia. Fins i tot van arribar a publicitar allò del carnet de pagament del Consell de la República camuflat com a notícia, quan en realitat era un espot de televenda pura i dura. L’advertència de Cañas, sobre l’absència d’eco, avui és rellevant i comprovable. Waterloo, a TV-3, a poc a poc, s’esfuma.