Tu i jo som tres

La crítica de Monegal: L’(auto)determinació de la magistrada María Luisa

La crítica de Monegal: L’(auto)determinació de la magistrada María Luisa
1
Es llegeix en minuts
Ferran Monegal
Ferran Monegal

Crític de televisió

ver +

Assegurava ahir Sonsoles Ónega a ‘Y ahora Sonsoles’ (A-3 TV) que això de Tamara i Íñigo –que resulta que es reconcilien– és «¡La notícia bomba de l’any, i només portem tres dies!». Comprenc l’excitació. A la tele del cor i l’espuma de la víscera l’idil·li sentimental de la marqueseta de Griñón és material superlatiu.

No obstant, segons el meu parer la notícia bomba de l’any –i en efecte només portem tres dies– ha sigut una altra declaració: la de la nova magistrada del Tribunal Constitucional, María Luisa Segoviano, advertint sobre l’autodeterminació de Catalunya: «D’entrada no s’ha de rebutjar res. S’ha d’estudiar. És un tema amb moltes arestes». ¡Oh! Això sí que és una notícia bomba de veritat. Pot condicionar tota la vida política i social d’aquest 2023 que ara comença.

És curiós, a la tele aquesta bomba està tenint, per ara, un recorregut relatiu. Potser perquè ha agafat encara de vacances els que escriuen amb línies tortes els editorials dels imperis televisius. La declaració de la magistrada María Luisa no he vist que s’hagi esmentat al ‘Telediario’ estrella de TVE-1, el de les 21.00 hores de dilluns passat, dia que la declaració va tenir lloc. Tampoc a les ‘Noticias’ de La Sexta, sempre tan atentes a tot el tema polític. Tampoc als ‘Informativos’ de Tele 5. Només a Antena 3 (‘Notícias 21h.’) i TV-3 (‘Telenotícies migdia i vespre’) han parlat de la qüestió.

Notícies relacionades

Amb diferent to muscular i intenció interpretativa, això sí. Advertien a Antena 3, amb alarma reprimida: «La nova majoria progressista del TC s’obre a contemplar la possible autodeterminació d’¡un territori!». ¡Oh! Per aquest informatiu la declaració de la magistrada és elevable a declaració corporativa, de tota la majoria progressista del TC. Això d’«¡un territori!» també és per sucar-hi pa, una expressió molt significativa. A TV-3 el to va ser diferent, gairebé de celebració: «¡Molta atenció! La magistrada... no veuría malament estudiar l’autodeterminació de Catalunya!», i també: «¡Deixa la porta oberta a l’autodeterminació!». O sigui, una alegria.

¡Oh! El globus sonda llançat per la magistrada ja ens ha donat interpretacions televisives amb tonalitats i intencions ben diferents. Preludien el que serà un debat ferotge i vistós segons qui surti a la tele i opini. ¿Referèndum o consulta?