A TV-3 i Catalunya Ràdio

El cor de La Marató bategarà durant 15 hores per les malalties cardiovasculars

El programa comptarà amb els testimonis d’Antonio Banderas i de Salvador Sobral, les explicacions dels metges i molt entreteniment

El cor de La Marató bategarà durant 15 hores per les malalties cardiovasculars
5
Es llegeix en minuts
Inés Álvarez
Inés Álvarez

Periodista

Especialista en programes de televisió i sèries

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Ho diu l’OMS: les malalties cardiovasculars van provocar 18 milions de morts el 2019 (abans que irrompés la pandèmia en les nostres vides) i representen el 32% del total. A Catalunya suposen la primera causa de mortalitat entre les dones (27%) i la segona entre els homes (23%), per darrere del càncer. És a dir, 16.000 catalans. Unes 45 persones al dia. Unes dades que impressionen perquè aquestes malalties són més silencioses que altres. Però maten. I d’evitar aquestes morts o de viure unes vides hipotecades per elles s’encarregarà aquest any ‘La Marató’ a TV-3 i a Catalunya Ràdio, que se celebrarà avui, diumenge 18, a partir de les 9.30 hores. I s’acabarà cap a la 1.30 de la nit.

Aquesta no és la primera vegada que el teletó solidari tracta la salut cardiovascular: les de 1995 i 2007 se centraven en les malalties cardiovasculars; la de 2014, en les del cor, i la del 2016, en els ictus i lesions medul·lars i cerebrals traumàtiques. En total, gairebé 33.000 milions d’euros recaptats, una xifra a la qual se sumarà aquest any el que s’ha anat recollint els dies previs amb activitats realitzades per tot Catalunya i el que recullin avui els centenars de voluntaris que atendran el telèfon de les donacions.

Antonio Banderas i Salvador Sobral

En parlaran experts i desfilaran els afectats donant el seu testimoni, un total de 30, entre els quals hi ha personatges molt coneguts. Com Antonio Banderas, intèrpret d’una de les cançons del disc de La Marató, ‘Aquest eclipsi de cor’, que reflexionarà sobre les conseqüències d’un infart, ja que ell en va patir un fa anys. El pilot Aleix Espargaró hi acudirà amb la seva família per presentar la seva filla Mia, de 4 anys, que va néixer amb una cardiopatia congènita.

Així mateix, el presentador i escriptor Boris Izaguirre parlarà de la seva obstrucció de caròtide, una malaltia que li ha ha fet replantejar-se moltes coses; el cantant portuguès Salvador Sobral explicarà com conviu amb el seu nou cor després d’un trasplantament i Txe Arana explicarà que gràcies a la prevenció que li van descobrir fa uns mesos sobre una patologia de naixement al cervell li ha evitat un accident cardiovascular.

D’altra banda, el programa dedicat aquest any a la causa comptarà amb sis presentadors professionals molt coneguts pels espectadors de TV-3, Helena Garcia Melero (‘Tot es mou’), Quim Masferrer (‘El foraster’) , Eloi Vila (‘Al cotxe’), Ariadna Oltra (‘Els matins’) i Agnès Marquès (‘Planta baixa’), i un de Catalunya Ràdio: Roger Escapa (‘El suplement’). Tots ells seran els encarregats de fer les entrevistes al plató amb afectats i divulgadors i fer les retransmissions des de qualsevol punt del territori.

Tots hi acudeixen emocionats. «La Marató és una marca de país», afirma Garcia Melero. «És un orgull sentir-se part d’un engranatge tan extraordinari», apunta Masferrer. «És una iniciativa solidària potent, efectiva i emocionant», afirma Vila. «M’honra que comptin amb mi per presentar-la o col·laborar-hi», confessa Oltra. «Sempre ho agafo amb ganes», assegura Marquès. «Qualsevol esforç haurà valgut la pena», conclou Escapa.

Connexions per Catalunya

La jornada comença a les 9.30 hores amb connexions en directe des de les seus distribuïdes pel territori català a càrrec de les tres presentadores. Marquès serà a Bellver de Cerdanya; Oltra, a Món Sant Benet, a Sant Fruituós de Bages, i Garcia Melero a les piscines municipals de Montjuïc, a Barcelona. Així mateix, hi haurà un punt de connexió des de la seu telefònica del Port de Tarragona, amb Elisenda Carod, de Catalunya Ràdio, al capdavant.

A partir de les 17 hores, La Marató es trasllada als estudis de TV-3, a Sant Joan Despí, on exerciran d’amfitrions Eloi Vila i Quim Masferrer. Després del ‘Telenotícies vespre’ es reuniran els sis al plató per començar la gala, que oferirà entreteniment i espectacle sense deixar de banda els moments de sensibilització i divulgació científica a partir dels testimonis de professionals de la sanitat.

Molta música

L’apartat de les actuacions també té molta importància i alguns els encarregats de posar l’entreteniment són els participants en el disc de La Marató. Ells són, entre d’altres, Pablo López, Els Catarres, La Pegatina, Judit Neddermann, Macaco, Momi Maiga, Lildami, Sicus Carbonell, Las Migas, Magalí Sare, Maruja Limón, Antonio José i els colombians Morat.

Però també artistes que s’hi han volgut sumar, com Salvador Sobral, Miki Núñez, Alfred García, Ginestà, The Tyets, Queralt Lahoz, Elena Gadel, Flora, el Mag Lari i l’espectacle ‘Love, love, love’, protagonitzat per Ramon Gener i José Corbacho. La banda del programa és el grup d’Osona Obeses, liderada per Arnau Tordera, que versionaran cançons internacionals que utilitzen el ‘bum-bum’ com a batec del cor.

Notícies relacionades

Catalunya Ràdio també té una part molt activa en La Marató i, una vegada més, ‘El suplement’, amb Roger Escapa al capdavant, oferirà una edició especial amb set hores de ràdio en què se succeiran les històries personals, les entrevistes i connexions amb diferents punts de Catalunya. L’espai, que aquest any celebra el seu 35è aniversari, serà el més matiner i minuts abans de l’inici del televisiu conversarà amb alguns dels seus presentadors.

Hi haurà testimonis de persones que han patit infarts, parades cardiorespiratòries, trasplantaments de cor o ictus. Per parlar dels ictus comptaran amb el testimoni de Jorge Javier Vázquez, presentador de ‘Sálvame’, a Telecinco, i col·laborador des de la passada temporada de Catalunya Ràdio. L’espai serà el primer que actualitzarà el marcador a les 10 del matí. A partir d’allà la xifra s’anirà actualitzant fins arribar a la xifra final (per ara), uns dinersrecollits a través de les activitats i donacions rebudes pels voluntaris al telèfon 900.215.050. Aquesta vegada, com cada any, s’ha de batre el rècord.

Altres maneres de fer donacions