La Marató 2022: els presentadors (2)

Ariadna Oltra, Agnès Marquès i Roger Escapa: dos rostres de l’actualitat i una veu, molt coneguts... i solidaris

Les periodistes de TV-3 i el de Catalunya Ràdio asseguren que només una causa major (com el naixement d’un fill) els ha impedit participar

Ariadna Oltra, Agnès Marquès i Roger Escapa: dos rostres de l’actualitat i una veu, molt coneguts... i solidaris
4
Es llegeix en minuts
Inés Álvarez
Inés Álvarez

Periodista

Especialista en programes de televisió i sèries

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Una nova edició de ‘La Marató’, dedicada en aquesta ocasió a les malalties cardiovasculars, amb sis rostres molt coneguts pel públic al capdavant: Helena Garcia Melero, Quim Masferrer, Eloi Vila, Ariadna Oltra, Agnès Marquès i Roger Escapa. Tots hi han participat d’una manera o d’una altra en altres ocasions (Melero en totes), però diuen que senten els mateixos nervis i emoció. La que sentiran diumenge vinent, 18.

Ariadna Oltra, la periodista encarregada de l’informatiu d’‘Els matins’ de TV-3, ha participat en totes les edicions, d’una manera o d’una altra des del 2008. «Amb una excepció, la del 2015, que estava de baixa maternal», recorda. Ara fa just 10 anys que va presentar l’edició del 2012. «Sencera, amb Òscar Dalmau», explica.

Malgrat que entre com n’és d’absorbent la seva feina i el seu paper de mare, el temps és una cosa que no li sobra, mai ha dit ‘no’ a participar en el ‘teletó’ solidari. «Sempre m’honra que comptin amb mi per qualsevol cosa que faci referència a ‘La Marató’. Soc molt conscient que hi ha un equip durant mesos preparant-la i presentar-la, o col·laborar-hi, és fantàstic sempre. I la pressió, sigui sola, acompanyada o en grup, és sempre la mateixa», adverteix.

Hi ha dues edicions que són les que li han tocat més. «Sobretot la del 2012, dedicada al càncer, perquè a nivell familiar és una malaltia que l’hem viscut de prop, i la del 2013, la de les malalties neurodegeneratives, perquè la meva àvia va morir d’Alzheimer», diu.

La d’aquest any també li toca de prop. «Perquè un bon amic va morir de problemes cardíacs fa uns anys. Per aquesta raó, i pels horaris que faig, des de fa un any soc molt conscient de com n’és de perjudicial l’estrès i aquest ritme per a la meva salut. Per això he començat a controlar-me la nutrició i he tornat a recuperar l’hàbit de fer esport i cuidar el meu estat físic», assegura Oltra.

Casos pròxims

Una altra periodista que es mostra encantada sempre de participar en el programa és Agnès Marquès, que aquesta temporada ha agafat el relleu de Ricard Ustrell al capdavant del programa ‘Planta baixa’, ara de tarda. «Qualsevol format i tàndem amb altres presentadors és vàlid per a un programa com aquest. Me l’agafo amb moltes ganes», confessa Marquès, que va presentar ‘La Marató’ de la pobresa el 2012. «I he participat en tres edicions més abans d’aquesta», detalla. «Totes són diferents –prossegueix–, però la més especial va ser la de la pobresa enmig de la crisi econòmica del 2012», confessa.

La periodista, com aconsellaran els experts que participin en el programa, intenta posar mesures per no tenir problemes de salut. «Miro de cuidar-me. I tinc casos pròxims de persones que han patit algun ensurt i altres que no han pogut superar-lo», es lamenta.

Viscuda des de la distància

Un altre professional, en aquest cas de Catalunya Ràdio, que no es perd una marató des que presenta ‘El Suplement’ en aquesta emissora és Roger Escapa. Aquesta és la cinquena. Només un motiu de força major l’hi pot impedir. És el que li va passar l’any passat. «Me la vaig perdre perquè vaig ser pare uns quants dies abans. La vaig viure des de la distància d’una manera molt diferent i emocionant», rememora.

Escapa assegura que sempre és un programa diferent. «Saps que hi ha més gent que t’escolta, tens més focus, reps més visites i missatges. La nit abans sempre dormo poc i vaig repassant mentalment l’escaleta i les entrevistes del programa. La coordinació entre ràdio i tele sempre comporta una feina extra i hi ha nervis. El resultat final és sempre reconfortant», explica el periodista.

Notícies relacionades

El presentador diu que fins ara s’havia preocupat poc per aquestes malalties. Però, a mesura que coneixes gent, t’adones que és molt comuna i que l’atzar hi juga un paper clau. La prevenció és imprescindible, però sempre queda un percentatge d’atzar que no pots controlar i en el qual millor no pensar massa», adverteix.

Per a Escapa, que reconeix que és una gran responsabilitat, li complau que la tele també compti amb la ràdio i viceversa. «Començarem aviat a Catalunya Ràdio. I acabarem tard a TV-3», comenta. Però ell, com tots els seus companys, sap que qualsevol esforç haurà valgut la pena per fer una feina de divulgació de les malalties cardiovasculars i recaptar fons per a la investigació, que sempre són necessaris. Diumenge els seus sis cors bategaran fort per l’adrenalina del directe. I per l’emoció d’estar fent una cosa realment emocionant.