Resolució de l’Audiència de Barcelona

Antena 3, condemnada a deixar d’emetre ‘El rosco’ de ‘Pasapalabra’

El tribunal imposa a la cadena una indemnització per danys morals de 50.000 euros

  • La cadena ha anunciat que recorrerà la sentència i, per tant, el grup Atresmedia pot continuar per ara emetent el joc

  • Els secrets d’‘El rosco’ de ‘Pasapalabra’

atresplayer-horizontal

atresplayer-horizontal

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El tribunal de la secció 15a de l’Audiència de Barcelona ha condemnat el grup Atresmedia a cessar l’emissió en el programa ‘Pasapalabra’ de l’espai ‘El Rosco’, prova estrella del concurs, al considerar que s’ha infringit els drets de propietat intel·lectual de la companyia holandesa MC&F Broadcasting Production and Distribution C.V., a la qual considera titular dels drets. La sentència no és ferma perquè pot ser recorreguda davant una instància superior. Per tant, no s’executa de manera immediata. Antena 3 ja ha anunciat que presentarà recurs.

La societat holandesa exigia en la seva demanda que se li reconegués la propietat intel·lectual del format ‘El Rosco’, es prohibís la seva emissió i se la indemnitzés per danys i prejudicis. Atrasmedia i l’empresa britànica ITV Studios, com a llicenciador dels drets del grup de comunicació espanyol per emetre ‘Pasapalabra’, van argumentar que aquesta qüestió ja havia sigut resolta el 2016 en una altra sentència de l’Audiència de Madrid i que va ser confirmada el setembre del 2019 pel Tribunal Suprem.

L’Audiència de Barcelona rebutja ara els raonaments d’Atresmedia i afirma que, al seu entendre, la qüestió sobre els drets de propietat intel·lectual d’‘El Rosco’ no havia sigut definitivament resolta en aquelles sentències, ja que en aquell plet només es va dirimir la relació contractual entre Mediaset (Tele 5) i ITV Studios, no intervenint en el procés judicial MC&F, que és qui realment té els drets d’autor sobre aquesta prova. En aquest litigi, el Suprem va obligar Tele 5 a deixar d’emetre el programa.

@el_periodico LA POLÈMICA DE ‘PASAPALABRA’ #greenscreen #pasapalabra #polemica #cancelan #tvtok #antena3 #telecinco #denuncia #elrosoco #fypage #fyñシ #viral #noticia #salseo ♬ SUN GOES DOWN – Andreas Roehrig

El tribunal català remarca que els creadors d’‘El Rosco’ van ser Reto Luigi Pianta i René Mauricio Loeb, que van cedir els seus drets a MC&F. El Tribunal considera que MC&F va donar permís el 1998 a la companyia italiana Einstein per incloure ‘El Rosco’ en el concurs ‘Passaparola’, creat sobre la base de la llicència d’ITV a Einstein sobre un segon joc conegut com a The Alphabet Game. En conseqüència, afegeixen els jutges, l’explotació d’aquesta obra per part d’Atresmedia constitueix una infracció de la llei de propietat intel·lectual.

Notícies relacionades

D’aquesta manera, torna als tribunals la disputa que des de fa més d’una dècada mantenen productores i mitjans televisius per l’emissió a Espanya de l’exitós programa, que finalitza amb la seva prova insígnia, ‘El rosco’, en la qual els concursants han d’encertar una paraula començada per cada lletra de l’abecedari, a partir de les seves definicions.

La sentència de l’Audiència de Barcelona no només imposa el cessament de l’esmentat joc, sinó que condemna Atresmedia a pagar una indemnització de 50.000 euros pels danys causats i l’obliga a donar publicitat a la resolució. A més, el grup de comunicació espanyol ha de retirar del comerç i destruir «totes les gravacions» dels programes de televisió i «obres audiovisuals» que incloguin el joc. El tribunal ha donat un termini de 20 dies a Atresmedia i a la britànica perquè presenti, si ho considera oportú, un recurs contra aquesta sentència. Si és així, el plet s’allargarà per un període indefinit.