Tu i jo som tres

La crítica de Monegal: Un alcalde a la seva tele armat amb una tuberia

La crítica de Monegal: Un alcalde a la seva tele armat amb una tuberia
2
Es llegeix en minuts
Ferran Monegal
Ferran Monegal

Crític de televisió

ver +

S’ha assegut Gonzo (La Sexta, ‘Salvados’) amb Abel Caballero, alcalde de Vigo, i després de repassar les seves glorioses gestes lluminoses, han arribat a la conclusió que Nadal no es dona per inaugurat al món fins que l’alcalde Caballero no encén els llums. O sigui, ha sigut una trobada carinyosa i celebrativa. No obstant, hi ha hagut un moment en què Gonzo s’ha posat inquisitiu, suaument això sí, i li ha preguntat a l’alcalde si aquestes aparicions seves, reiterades, habituals, en el canal municipal Tele Vigo, en concret com a protagonista del programa ‘Vigo de cerca’, no és en realitat un forma d’utilitzar la tele pública per fer autopropaganda i populisme.

Home, he vist aquest programa municipal algunes vegades, a través de Youtube. Els ciutadans truquen i li demanen coses al seu alcalde, i ell les aconsegueix en la mesura possible. Per exemple: «Tot aquell que vulgui un banc per seure, ¡que ho demani!», clamava l’alcalde a la seva ciutadania. I afegia: «Mirin el que passa a la Corunya: allà la gent gran no surt al carrer. Si no tenen bancs per seure, ¡no surten!». ¡Ah! Té mèrit que arremeti contra la gestió municipal de la Corunya sent la seva alcaldessa, Inés Rey, del seu mateix partit (PSG).

El secret d’aquests exercicis televisius rau en el filtratge de les trucades. Poso per cas, evitar que truqui algú i posi l’alcalde a parir. Però és veritat que aquest programa aconsegueix un pintoresc equilibri: d’una banda, servei d’atenció ciutadana i, de l’altra, consagració del senyor alcalde com a gran Rei Mag aconseguidor del que li demanin. És una combinació imbatible. Serveix també aquest programa per anar donant-li tocs a la Xunta de Galícia que presideix Alberto Núñez Feijoo (PP), o sigui, l’enemic. Gonzo li va treure un tall d’aquell dia en què Abel Caballero es va presentar amb una tuberia i deia: «Per aquí passa l’aigua de beure dels veïns de l’avinguda de García Barbón. Mirin com està per dins. ¡Rovellada! ¡Podrida! ¡És un escàndol! ¡I la culpa és de la Xunta!». ¡Ahh! Va ser un cop televisiu d’una efectivitat indiscutible.

Notícies relacionades

No sé si la nostra admirada alcaldessa de Barcelona coneix el programa de l’alcalde de Vigo a Tele Vigo. Li hauria de donar un cop d’ull. Ara que passa per moments espinosos, un espai a Betevé com a protagonista, un ‘agitprop’ sobre ella mateixa, potser l’ajudaria. ‘Clau Colau’ seria un títol oportú.