30è aniversari del ‘teletó’ solidari

Miguel Ríos capitaneja un disc de ‘La Marató’ amb 30 cançons i 16 gèneres

El cedé es podrà adquirir amb El Periódico de Cayalunya, Diari de Girona, Regió 7 i Sport el dia 28, i en format digital a la botiga en línia de TV-3 i a Apple

Luis Fonsi, Ana Mena, Sergio Dalma, Buhos, Antonio Carmona, Mau & Ricky, Beth, Samantha, Alfred Garcia i Joan Garrido són altres dels intèrprets

Miguel Ríos capitaneja un disc de ‘La Marató’ amb 30 cançons i 16 gèneres
4
Es llegeix en minuts
Inés Álvarez
Inés Álvarez

Periodista

Especialista en programes de televisió i sèries

Ubicada/t a Barcelona

ver +

‘La Marató’ de TV-3 ha volgut celebrar el seu 30è aniversari com es mereix una efemèride tan important: amb un disc que reuneix 30 cançons interpretades per artistes com Miguel Ríos (‘Himne de l’alegria’), Luis Fonsi (‘Junts lluitarem per la vida’), Sergio Dalma (‘La vida’) i Ana Mena amb Buhos (‘Volcans’), i un llibre que, a més dels testimonis del tema en què se centra aquest any, les malalties mentals, recull els testimonis de metges i pacients de les edicions celebrades fins ara. El cedé es podrà adquirir amb 10 diaris generalistes (entre els quals, quatre de Prensa Ibérica: El Periódico de Catalunya, Diari de Girona, Regió 7 i Sport), el diumenge, 28, al preu de 12 euros. En el format digital a la botiga en línia de TV-3, a partir del dilluns 29 i a Apple en ‘streaming’ fins al 31 de gener. El llibre, editat per Enciclopèdia Catalana, es pot trobar a les llibreries també a 12 euros.

El format físic del disc el componen dos cedés, el Disc Blau i el Disc Blanc, colors que caracteritzen habitualment ‘La Marató’, i 30 cançons que simbolitzen els 30 anys. Totes, versions de grans melodies de 16 gèneres diferents, amb unes lletres la temàtica de les quals connecta amb la malaltia que ocupa l’edició, la salut mental, però també la celebració dels 30 anys. Així, 18 d’aquestes, les noves i de nova producció, parlen de l’esperança, l’alegria, l’energia, el valor..., mentre que de les altres 12 són cançons que van sortir en els 17 anys de la història del disc, però reversionades per nous artistes, tant joves com ja consagrats.

Totes són versions al català de músics com Robin Williams, Beethoven, Rod Steward, Lola Índigo, Camilo Sexto i Los Chunguitos, entre d’altres, i entre els 16 estils musicals es troben tant el crooner, el rock i el pop com el rap, el reggaeton i la música clàssica. «Ha sigut un plaer cantar en català», diu Miguel Ríos, que ja ho havia fet en una altra ocasió en temps de la Nova Cançó, però aquesta vegada ha sigut més gustós» per ser per una bona causa, amb la qual pot tornar «a la societat el que m’ha donat».

Artistes per a tots els gustos

A més dels esmentats, el llistat d’artistes el completen Antonio Carmona i Lucas Carmona (‘Perquè tu mai no ploris així’), Alfred Garcia (‘Ajudeu-me’), Samantha (‘Arribar’), Jon Dausà (‘Iolanda’), Kelly Issauah i The Sey Sisters (‘Quan s’estima una persona’), Lucía Fernanda (‘Em quedo amb tu sempre’), Sílvia Peréz Cruz (‘Tot el que em dones tu’), OBK (‘El cel no enten’), Joan Garrido i The Global Band (‘Els àngels’), Mau & Ricky (‘Si em dones la mà’), Flashy Ice Cream (‘Jo ja no et tinc més por’), Arnau Griso (‘A Déu demano’) i Maria Rodes (‘Hi ha algú que em va dir’).

I també Salva Rocero i Yoly Saa (‘Amb tu somniaré’), Roba Estesa (‘Pots comptar amb mi’), Miquel Abras (‘El meu cant és lliure’), Aiala (‘Seràs en el meu cor’), Caïm Riba i Gemma Humet (‘Navegant’), Gertrudis (‘Alegria’), Dorian (‘Pols en el vent’), Vienna (‘Quan tot s’enlaira’), Sense sal (‘Color d’esperança’), Marala, Guillem Roma i Eduard Iniesta (‘Mai caminaràs sol’), Clara Gispert, David Ros i l’Orquestra Simfónica Camera Musicae (‘No et rendeixis, No et rendeixis’) i Oques Grasses (‘Que tingem sort’).

Àngel Lacalle, director del Disc de La Marató, comenta, amb orgull: «En els últims nou anys ha sigut el disc més venut en xifres absolutes a Espanya i tot un any, i això que només es ven a Catalunya». I afegeix que en les vuit últimes temporades ha sigut el fonograma més venut al món en un sol dia. I ha liderat les vendes digitals a Europa. «Ha estat al top 20 durant un mes», diu, recordant que entre 2005 i 2019 se n’han venut 2.555.000 còpies i que tot i que ja ni cotxes i ordinadors tenen disquetera per a cedés, es continuen venent en el format físic: «El cedé no passa de moda. És com el vinil», diu.

Un llibre commemoratiu

Notícies relacionades

Quant al llibre, del qual es publica aquest any la 14a edició, serà commemoratiu dels 30 anys del ‘teletó solidari’, amb informació sobre el que ha significat durant aquest temps i una part emotiva en la qual es recullen els testimonis de les diferents temàtiques tractades que en el seu moment la van representar. També s’ofereix una entrevista amb Àlex Marquina i Camil Roca, creatius publicitari responsables de les campanyes, així com els testimonis de tres personatges molt coneguts: Ona Carbonell, líder de l’equip espanyol de natació artística; la periodista i escriptora Empar Moliner i el periodista Xavier Grasset, que parlen de què ha suposat per a ells ‘La Marató’. Així mateix, dos especialistes en salut mental, els doctors Eduard Vieta i Àurea Moreno ajuden a entendre aquest complex món, i la fotògrafa i filòloga Leila Amat, que pateix trastorn límit de la personalitat, explica com l’ha ajudat l’art. «És un llibre de col·leccionista, en tapa dura i paper santido. Un gran llibre per regalar», diu Ester Pujol, directora editorial d’Enciclopèdia Catalana.

Tant el disc com el llibre venen acompanyats de codis QR amb més continguts. En el cas del disc, permet accedir sense cost a Apple Music en ‘streaming’. En el segon, es poden veure els espots d’aquests 30 anys imatges de les cançons en aquests 17 anys, els cartells i les lletres de les cançons. Amb el codi QR del llibre es poden recordar aquests 30 anys de ‘la Marató’ a través dels seus espots i llibres.

Xifres de rècord