Tu i jo som tres

La crítica de Monegal: Letizia, una carrera televisiva que anava «com ‘un pepino’»

A1-123649535.jpg

A1-123649535.jpg / EPC_EXTERNAS

2
Es llegeix en minuts
Ferran Monegal
Ferran Monegal

Crític de televisió

ver +

És hàbil i enginyós aquest programa d’aprofitament de l’arxiu de TVE anomenat ‘Viaje al centro de la tele’. És molt entretingut. I estan aconseguint audiències molt per sobre de la mitjana de TVE, que ha tancat l’agost amb un trist 8,9% de quota de pantalla.

Ara acaben de fer un especial titulat ‘Salto a la fama’. O sigui, han repassat antics debuts televisius de criatures que avui són ‘celebrities’ reconegudes, i s’han aturat particularment en Letizia Ortiz. ¡Ah! La que avui és reina consort d’Espanya fa 20 anys era reportera i presentadora dels telenotícies de TVE-1. La veu de Santiago Segura, plena de sornegueria i humorisme, perfilava aquells temps de la Letizia periodista dient: «La seva carrera anava com un tret, ¡anava com ‘un pepino’!» i afegia oferint-nos imatges dels anys 2001 i 2002: «¡La quantitat de parelles que ha tingut la Reina!..., parelles professionals això sí», i la vèiem compartint plató, presentant informatius amb José Ribagorda i amb Luis Mariñas.

Notícies relacionades

És curiós, amb Alfredo Urdaci en cap moment els han tret junts. Han evitat recordar aquesta imatge que tant vam veure l’any 2003, en el ‘Telediario’ de les nou de la nit, tots dos junts a la taula, ella de copresentadora i ell en qualitat del seu cap, ja que el govern d’Aznar l’havia nomenat director d’informatius. A Urdaci el van treure en solitari en aquest ‘Viaje al centro de la tele’. I Segura es va referir a ell com a «Míster C-C-O-O». O sigui, molta conya, però cuidant-se molt de no ensenyar cap imatge al costat de Letizia. ¡Ah! De vegades el passat és molt incòmode i cal tocar-lo amb pinces. Com quan, d’una foto familiar, talles amb les tisores la criatura que es va creuar al teu camí, però a qui ja no vols veure ni en pintura. En el fons és una extirpació inútil. La memòria sempre et recordarà que va ser allà. 

A mi m’ha agradat aquesta expressió de Segura referint-se a la carrera televisiva de Letizia en els termes. No sé si en la sèrie ‘El ministerio del tiempo’ s’atrevirien a realitzar un capítol reescrivint la història, imaginant que el llavors príncep Felip no quedés subjugat per la periodista. Si hagués sigut així ‘el pepino’ hauria seguit la seva trajectòria televisiva i avui Letizia seguiria a TVE. Però no sabem a quin lloc. ¿Hauria sobreviscut a les tisorades dels comissaris polítics d’un signe i un altre que en aquesta corporació s’han succeït?