Restriccions en la ficció
Guions sense petons i amb trames ‘Covid free’
La pandèmia ha aconseguit el mateix que el més temible llapis censor: eliminar totes les escenes que requereixen contacte físic

MADRID 31-05-2021 TELEVISIÓN Reportaje sobre las medidas por el Covid en el rodaje de Amar es para siempre, en la imagen Manuela Velasco y Unax Ugalde. Imagen DAVID CASTRO /
El temor del contagi ha fet que saltessin per l’aire molts guions en les sèries de sobretaula espanyoles. A ‘Com si fos ahir’ i ‘Servir y proteger’, les dues que es desenvolupen en un món actual (‘Amar es para siempre’ va pels anys 70), es va decidir que la Covid no fes acte de presència en les trames. «Seria molt transversal i caldria fer referències contínues. A més del molest que seria que la gent entrés als llocs amb mascaretes i se les tragués», explica Àurea Márquez, una de les protagonistes de la ficció de TV-3. També per oferir un espai ‘Covid free’. Ho explica Alexandra Graf, directora de ‘Servir y progeter’: «Preferim fer un univers paral·lel, perquè la gent prefereix que no li recordem que estem en pandèmia».
A ‘Amar es para siempre’, sèrie en la qual, com el seu nom indica, regna l’amor, petons i abraçades van desaparèixer. «I això que gravàvem els capítols de desenllaç de temporada i és quan més es fan. Però ho vam fer amb una elegància tremenda deixant a l’espectador volar la imaginació. Si una parella s’agafava de la mà i se n’anaven cap al passadís i l’endemà se’ls veia esmorzant amb cara felicitat ja s’intuïa. Un llenguatge molt referit», explica Eduardo Casanova, director de la longeva sèrie d’Antena 3. Això va suposar, clar, reescriure’ls. «Vam fer com Berlanga amb la censura. Vam haver d’aguditzar l’enginy i canviar tots els guions perquè no hi hagués absolutament res d’això», recorda.
En la telenovel·la de policies no només les escenes d’amor eren un risc, també les d’acció: «Les detencions també requereixen contacte físic», assenyala Graf. Les escenes corals també van ser eliminades. El mateix a ‘Com si fos ahir’, sèrie coral com n’hi ha poques. «Quan la vam reprendre, ni petons de mare al fill ni res. Ja no parlem de relacions de parella ni sexe. A poc a poc s’ha fet alguna cosa. I en aquest cas et pregunten si acceptes fer aquesta escena», revela. «Et sortiria agafar algú, abraçar-lo en un moment d’alegria, donar-li la mà per consolar-lo i no es pot. Si és molt necessari, es pacta entre els implicats», afegeix Velasco. Mals temps per a l’amor. Fins i tot el de ficció.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Apagada Red Eléctrica sospita d'una desconnexió massiva de plantes solars abans de l'apagada
- Andrés Iniesta: "No sempre tot és bonic, ni per a mi ni per a ningú"
- Habitatge Gonzalo Bernardos avisa els espanyols: «Els que es vulguin comprar una casa s’han d’afanyar»
- Lluita contra el frau Hisenda et vigila: aquesta és la quantitat màxima que pots pagar en efectiu
- Presumpta administració deslleial Els Mossos confisquen documents i joies als marmessors de Pere Mir
- MOBILITAT Controls a les carreteres gironines pel pont de l’1 de maig
- Nova instrucció als registres El Govern aprova una instrucció per fer efectiva la prohibició dels ventres de lloguer
- Successos Un piròman provoca nou incendis en mitja hora a Cambrils i deixa danys en comerços i restaurants
- Conseqüències de l’apagada El Govern té un pla b amb reserves de gasoil per si hi ha una altra apagada
- Entrevista Joan Gabriel Bergas, catedràtic en Enginyeria Elèctrica de la UPC: "Són set 'barcelones' que van caure de cop"