Tu i jo som tres

La crítica de Monegal: No contents amb matar-lo, ara esborren la seva memòria

TELEVISION Ferran Monegal foto Juan Echanove en Cuéntame

TELEVISION Ferran Monegal foto Juan Echanove en Cuéntame

2
Es llegeix en minuts
Ferran Monegal
Ferran Monegal

Crític de televisió

ver +

És molt mesquí el que estan fent a ‘Cuéntame...’ (TVE-1). Ara mateix aquesta sèrie, des de fa diversos capítols, està jugant a recordar.

Fan com unes breus el·lipsis en el temps, i malgrat ser el 1993 es traslladen esporàdicament al 2020, els protagonistes rememoren, miren al passat, repassen àlbums de fotos. La pantalla s’omple d’imatges dels primers 10 o 15 anys de la sèrie. I en aquesta entranyable evocació reapareixen aquells que van ser protagonistes i van enriquir el ‘Cuéntame...’. Fins i tot han recordat Tony Leblanc, que feia de quiosquer.

¡Ah! És un exercici compilador molt bonic. Surten pràcticament tots els personatges importants de la història d’aquesta sèrie. Menys un. N’hi ha un que no volen que recordem. Com si no hagués existit. Estic parlant de l’actor Juan Echanove. Durant més de 320 capítols va interpretar el paper de Miguel, germà d’Antonio Alcántara i cunyat de Merche. El seu treball a la sèrie va ser de protagonista principal, equiparable al d’Imanol Arias o Ana Duato. No obstant, Echanove ha sigut extirpat de qualsevol record. Ni una evocació sobre ell. Ni un instant de la seva important i dilatada presència a ‘Cuéntame...’.

Notícies relacionades

En realitat a Miguel Alcántara ja el van matar de mala manera el 2017. Va ser una mort insòlita. Inexplicable. Potinera. No li tocava morir-se, a Miguel, però es notava que hi havia ganes a la productora Grupo Ganga, propietat de Miguel Ángel Bernardeau, d’eliminar-lo de la sèrie. El mateix Echanove va fer llavors unes declaracions, molt dolgut, advertint: «No me’n vaig per decisió pròpia. No m’han dit ni gràcies ni adeu». Ara, quatre anys després, veiem que no n’han tingut prou amb matar-lo el 2017. Ara el maten per segona vegada esborrant la memòria del seu pas per la sèrie.

Aquesta foto que he seleccionat avui és la mateixa que vaig publicar aquí el març del 2017. Ja havien dictat sentència contra Echanove. Llavors vaig escriure: ja que heu decidit matar-lo, doneu-li almenys la digna mort que es mereix. Han fet al contrari, evidentment. Sembla que hi ha ràbia en aquesta productora de televisió i en algun dels seus intèrprets estrella que la manegen. Potser estan nerviosos pel que es va coneixent des del 2016: que la Fiscalia Anticorrupció els investiga per un frau fiscal important. És comprensible la seva por. L’incomprensible és que desfoguin la seva còlera liquidant vilment entranyables personatges de la sèrie.