Tu i jo som tres

Jacqueline no vol competir amb Rocío

2
Es llegeix en minuts
Ferran Monegal
Ferran Monegal

Crític de televisió

ver +

En vista de les fabuloses audiències que està aconseguint Tele 5 amb el cas Rocío Carrasco, a Antena 3 TV han decidit entrar també en la temàtica de la violència de gènere.

Però ho han fet de forma diferent, això sí. Ho han fet buscant una certa altura en el tractament televisiu, sense rebolcar-se en el ‘tot val’ ni en el ‘tot sense escrúpols’. Ens han presentat el cas de Jacqueline Sauvage, que va matar el 2012 el seu marit, Norbert Marot, després de patir un calvari de 47 anys de pallisses horroroses, una brutalitat constant i contínua, inclosa la violació de dues de les seves tres filles, Fabienne i Carol, quan tenien respectivament 15 i 13 anys.

El 2014, la Jacqueline va ser condemnada a 10 anys de presó per haver disparat tres trets al seu agressor i marit. França es va indignar. Els carrers es van poblar de pancartes i ‘affiches’ que deien ‘Je suis Jacqueline’, i també ‘¡Legítima defensa!’ i ‘No és culpable, és víctima’. François Hollande, llavors president de la República, la va indultar el 2016. Quatre anys després la Jacqueline va morir. A-3 TV ha edificat sobre aquest cas una nit temàtica que ha mostrat el cas sense morbo, cosa que s’ha d’agrair.

Notícies relacionades

Primer ens van passar la pel·lícula que sobre aquest cas va dirigir Yves Rénier el 2018, i, immediatament, Mónica Carrillo va presentar un debat útil, instructiu, del qual vull ressaltar les advertències de la magistrada de l’Audiència Nacional María Tardón, exhortant les seves companyes i companys del món de la judicatura: enjudiciar la violència de gènere exigeix una formació específica. Com va dir una de les debatents, corroborant la magistrada: «Els jutges no han d’esperar que la víctima sigui en un hospital a punt de morir per decidir condemnar l’agressor».  

Des del punt de vista de l’estratègia televisiva és molt interessant que A-3 TV hagi evitat que la seva nit coincideixi amb els serials de Tele 5 sobre Rocío Carrasco. ¡Ah! Segurament la Jacqueline, allà on sigui, ho haurà agraït. Estic convençut que la Jacqueline no vol competir amb aquesta Rocío que ha anat desconstruint Tele 5 a la recerca d’audiència i negoci sense escrúpols. I menys encara amb aquesta variant que preparen, enfrontant l’arena del seu circ ‘telecinqüe’ a les dues Rocíos: filla contra mare i mare contra filla. Segurament la Jacqueline –i a les seves tres filles, que segueixen vives– en té prou que el seu cas s’hagi explicat sense submergir-lo en una atmosfera caníbal.