TU I JO SOM TRES

‘El judici’: reescalfant a deshora

1
Es llegeix en minuts
Ferran Monegal
Ferran Monegal

Crític de televisió

ver +

Ha estrenat TV-3 els dos primers capítols del documental ‘El judici’. Formen part d’un pack total de vuit, que aniran emetent pròximament. Es tracta d’una diacronia que arrenca amb aquella declaració de la República de Catalunya que va durar sis o set segons, i tot el llarg, laboriós i conflictiu judici que va venir després. En aquests primers capítols hi ha molt arxiu. Vibrants recordatoris de les pallisses que va clavar la policia l’1-0, imatges de l’accidentada intervenció de la Conselleria d’Economia, les declaracions dels encausats davant el Tribunal Suprem...

Tot això ja ho hem vist repetidament a TV-3 des del 2017, gairebé cada dia. Com a aportació original, algunes converses exclusives amb els advocats defensors, que és un sistema que dona molt bons resultats perquè l’acusador sempre queda dibuixat com un cruel botxí. També alguna trobada amb les esposes o parelles dels presos, pinzellades de sensibilitat molt emotiva. I per deixar constància dels dolents, han incrustat unes declaracions trossejades del fiscal Javier Zaragoza, perquè no es digui que no donen veu al maligne.

Notícies relacionades

Aquest pack documental el firma en primera persona Jaume Roures. No és gratuït que el gran monsenyor de Mediapro rubriqui en primera posició la feina que dissenya i produeix. Segurament hi ha una voluntat de deixar un llegat audiovisual per a la Història en forma d’èpica sublim. ¡Ah! Glòria i victimisme. La utilitat d’aquest recopilatori és que, vist així acoblat, impacta molt. La fatalitat és que els temps d’emissió no han afavorit el que es pretenia. Ja ho deia Tatxo Benet, soci de Roures, quan apressava l’aconseguidor David Madí en aquella conversa que els van punxar el 2020: «¡El moment és ara! Els documentals ja estan produïts. S’han de veure entre els mesos de setembre i octubre, abans de les eleccions. ¡Després de les eleccions ja no és el mateix!». Hi estic d’acord. Aquests treballs televisius estan pensats sobretot per reescalfar el personal. I s’ha d’escollir molt bé quan emetre’ls. Abans de les eleccions hauria sigut l’adient. La parròquia hauria sortit a votar molt encesa.

               Com a curiositat anotem que el copyright de tot aquest pack és de Mediapro en exclusiva. TV-3 paga només per emetre. Potser per això els han fet una rebaixa: en lloc de 800.000 euros ho han deixat en 400.000.